TOT CU OCHII ÎN TELEFOANE, NU MAI PERCEPEM NICI MĂCAR SCHIMBAREA ANOTIMPURILOR...

Distribuie pe:

Potrivit celui mai celui mai recent sondaj realizat de Kantar la cererea companiei VELUX (amenajări ambientale), citat de csid.ro, cele mai frecvente probleme care decurg din aplecarea permanentă a ochilor și a capului asupra ecranului sunt, în primul rând, oboseala ochilor, durerile de spate și “sindromul gâtului de text".

În plus, dacă nu ne ridicăm privirea din ecranul telefonului, nici măcar atunci când suntem afară sau când ne aflăm în compania celor dragi, prieteni sau rude, ne va fi afectată și sănătatea mintală, fără să mai percepem nici măcar schimbarea anotimpurilor.

“Sindromul gâtului de text"

Prin frecvența sa din ce în ce mai ridicată, “sindromul gâtului de text" a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor moderni. Sindromul provoacă o senzație caracteristică de arsură, înțepătură la nivelul gâtului, rigiditate în mișcările de rotație ale gâtului (pentru a privi lateral sau în spate) și chiar o modificare patologică a curburii coloanei vertebrale superioare (cifoză).

De asemenea, manifestările acestui sindrom pot include și dureri de cap, o altă consecință a posturii incorecte. Aceste dureri în zona cervicală și contracturile de la nivelul musculaturii coloanei vertebrale sunt rezultatul direct al unei posturi incorecte generate de menținerea capului într-o singură poziție un timp mult prea îndelungat.

Atunci când privim în jos, avem tendința de a ne coborî capul din ce în ce mai mult, iar greutatea pe care coloana vertebrală trebuie să o susțină crește exponențial. Astfel, la o ușoară înclinare în jos, formând un unghi de 15 grade, capul cântărește aproximativ 12 kg, ajungând chiar și la 27 kg, cu o înclinare la un unghi de 60 de grade, spre deosebire de postura corectă, cu privirea în față, când coloana vertebrală suportă o greutate de doar 5,5 kg a capului.

Românii petrec cel mai lung timp online

Potrivit raportului, dintre locuitorii celor opt țări europene analizate, românii petrec cel mai mult timp conectați online, în fața ecranelor (80%) și cel mai puțin (68%) în contact zilnic cu natura, având și cele mai mari dificultăți în crearea și menținerea relațiilor interpersonale (66%), iar 33% dintre ei nu au privit nici măcar o dată cerul în ultima săptămână...

Cu toate acestea, românii consideră foarte important contactul cu natura (64) și se află pe locul întâi în topul țărilor europene la... recunoașterea diferitelor specii de păsări.

93% dintre participanții români la studiu au convingerea că tehnologia le răpește oamenilor anumite lucruri cu sens din viață și 66% dintre ei cred cu tărie că progresul civilizației a produs îndepărtarea dramatică a omului de natură, aflându-se pe primul loc, în topul țărilor europene, cu această credință.

Cu toate că la nivel declarativ oamenii prețuiesc natura, fiecare al patrulea respondent petrece tot mai puțin timp în aer liber, în rutina sa zilnică, iar atunci când se află afară, are tendința de a verifica telefonul și de a-și aținti din nou privirea în ecrane, pierzând din vedere natura și pe cei din jur.

Nu mai observăm oamenii, copacii, florile...

Dependența copiilor și a adolescenților de tehnologie este considerată în general o problemă foarte serioasă de către peste 90% dintre respondenți, aproape toți fiind de acord că tinerii din ziua de azi petrec mai puțin timp în aer liber decât generațiile anterioare.

Dacă ne concentrăm cea mai mare parte din timp asupra telefoanelor, chiar și atunci când suntem afară, pierdem sentimentul diversității și perspectiva dată de observarea oamenilor care trec pe lângă noi, a copacilor, a florilor, a naturii, în general.

Observarea modului în care anotimpurile și culorile se schimbă, felul în care lumina se modifică, în care crește și descrește pe măsură ce zilele își urmează drumul calendaristic, schimbările meteo, toate acestea ne ajută să ne reglăm ritmul circadian și ne fac să ne simțim parte din lumea și realitatea înconjurătoare.

Însă, stilul de viață modern ne predispune la sedentarism și la petrecerea timpului în interior mai mult decât o făceau strămoșii noștri, în timp ce natura ne înviorează mintea și ne relaxează corpul. Cu condiția să renunțăm la ecranele telefoanelor și să privim în jur.

*

Sondajul Kantar a fost realizat în perioada 3 - 6 septembrie 2021, în rândul a 2.408 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din opt țări europene (Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia). (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu