HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ - EVOCAREA UNIRII DE LA 1859, LA SĂRMAȘU

Distribuie pe:

La 24 ianuarie 2022, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, prilej de sărbătoare în comunitatea sărmășană. Așa cum ne-au obișnuit în fiecare an, Primăria orașului Sărmașu împreună cu Biblioteca Orășenească Liviu Rusu, în colaborare cu Parohia Bisericii Ortodoxe Române din localitate, Liceul Teoretic “Samuil Micu”, Secția de Pompieri Sărmașu și, nu în ultimul rând, Grupul folcloric Graiul Câmpiei, au organizat activitatea omagială Hai să dăm mână cu mână.

Respectând condițiile impuse în contextul pandemiei, evenimentul istoric și cultural a debutat cu expoziția de carte, având ca tematică Unirea de la 1859. În continuare, activitățile s-au desfășurat la Mănăstirea Sfântul Mina din Sărmașu, așezământ social și monahal, unde, în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, domnul primar, ec. Botezan Valer, a deschis evenimentul, iar părintele Daniel

Camară și părintele protopop Ilie Bucur au oficiat un Te Deum. Un grup de elevi ai Liceului Teoretic Samuil Micu, membri ai Grupului folcloric Graiul Câmpiei, au susținut un moment poetic reprezentativ.

Activitatea s-a încheiat la Casa de Cultură din orașul Sărmașu, unde a fost sărbătorită membra octogenară a Grupului Folcloric Graiul Câmpiei, doamna Fironica Moldovan (85 de ani), un tezaur uman viu al folclorului din zona Sărmașu.

Importanța evenimentului evocat a fost subliniată de doamna bibliotecar Dinuca Burian, gazda evenimentului, care a remarcat participarea numeroasă la manifestarea istorică și culturală, precum și implicarea tinerei generații în desfășurarea acesteia, cât și a tuturor evenimentelor culturale ale orașului.

Prof. BRÂNDAȘ CORINA RODICA

Lasă un comentariu