FRONTIERA CU UNGARIA - CEA MAI TRANZITATĂ ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Distribuie pe:

Aproximativ 80.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 29.200 mijloace de transport (dintre care 12.500 automarfare) au efectuat formalitățile de control prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări, în ultimele 24 de ore, informează IGPF.

Pe sensul de intrare au fost aproximativ 42.600 persoane cu 14.400 mijloace de transport, iar pe cel de ieșire 37.400 persoane cu 14.800 mijloace de transport, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cele mai tranzitate frontiere au fost:

* frontiera cu Ungaria - aproximativ 31.300 de persoane și 15.600 de mijloace de transport;

* frontiera aeriană - aproximativ 21.800 de persoane;

* frontiera cu Bulgaria - aproximativ 13.300 de persoane și 8.700 de mijloace de transport;

* frontiera cu Moldova - aproximativ 8.400 de persoane și 3.300 de mijloace de transport.

Valoarea amenzilor contravenționale aplicate se ridică la peste 9.100 de lei.

În ultimele 24 de ore, nu s-a permis intrarea în țară a 19 cetățeni străini, care nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege și de asemenea nu s-a permis ieșirea a șapte cetățeni români din diferite motive legale. (AGERPRES)

CĂLĂTORII VACCINAȚI NU MAI SUNT OBLIGAȚI SĂ SE TESTEZE LA INTRAREA ÎN ANGLIA

Guvernul britanic a anunțat luni că ridică cerința de a se efectua un test COVID-19 pentru călătorii complet vaccinați care sosesc în Anglia, informează France Presse, preluat de Agerpres.

“Ceea ce facem este să arătăm că această țară este deschisă pentru afaceri, deschisă pentru călători”, a declarat premierul Boris Johnson, confirmând această modificare ce înseamnă că “persoanele care sosesc nu mai trebuie să fie testate (...) dacă au fost vaccinate de două ori”.

Până în prezent, călătorii complet vaccinați trebuiau să rezerve în avans un test (antigen sau PCR) pentru COVID-19, care urma să fie efectuat după sosire. Cei care nu sunt complet vaccinați trebuie să facă un test înainte de plecare, apoi două teste PCR după sosire și trebuie să se izoleze timp de 10 zile.

Liderul conservator nu a precizat când va fi pusă în aplicare noua măsură, dar aceasta ar putea intra în vigoare înainte de vacanța școlară din februarie, ceea ce reprezintă o veste bună pentru sectorul turismului și al transportului internațional.

Într-o scrisoare, șefii marilor companii aeriene, precum British Airways, easyJet și Ryanair, au cerut guvernului să pună capăt restricțiilor privind călătoriile internaționale, “cel puțin” pentru călătorii complet vaccinați.

Una dintre cele mai îndoliate țări din Europa din cauza coronavirusului, cu aproape 154.000 de decese, Marea Britanie a fost afectată de un val de cazuri atribuite variantei Omicron, care este acum în declin.

Pornind de la această îmbunătățire, premierul Boris Johnson a anunțat săptămâna trecută că ultimele restricții rămase în Anglia vor fi ridicate. Începând de joi, măștile nu vor mai fi obligatorii din punct de vedere legal, dar sunt recomandate pentru locurile închise și aglomerate și au fost deja abandonate în școli. Nu va mai fi necesar un card de sănătate pentru accesul în cluburile de noapte și la anumite adunări mari.

În Regatul Unit, fiecare națiune își decide propria politică de sănătate. În Scoția, cele mai multe restricții au fost ridicate luni, permițând redeschiderea discotecilor și eliminarea limitei de trei familii pentru întâlnirile în interior. (Agerpres)

Foto: Arhiva Pixabay

STATUL UNGAR A SPRIJINIT 50 DE COMPANII SĂ FACĂ INVESTIȚII ÎN AFARA ȚĂRII, ÎN SPECIAL ÎN ROMÂNIA

Statul ungar a sprijinit 50 de companii în vederea realizării unor proiecte de investiții în afara țării, din care cele mai multe au fost anunțate în România.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, citat de spotmedia.ro, ministrul Péter Szijjártó a înmânat o diplomă de susținător managerilor Videoton Holding S.A., subliniind în discursul său faptul că funcționarea acestei companii cu aproximativ 9.000 de angajați este esențială și pentru economia națională.

Grupul de firme care activează în industria electronică a obținut 430 de milioane de forinți (1,2 milioane de euro) pentru dezvoltarea uzinei sale din Bulgaria, în cadrul Programului de Sprijin pentru Expansiune pe Piețe Externe. Costul total al proiectului este de 860 milioane de forinți (2,4 milioane de euro).

Péter Szijjártó a subliniat că expansiunea internațională a companiilor ungare este un proces lung, dar vestea bună este că schimbarea dimensiunii economiei a început deja, tot mai mulți jucători ai economiei ungare realizând investiții semnificative în străinătate.

Ministrul a subliniat că “strategia de investiții externe” a guvernului are ca obiectiv tocmai sprijinirea acestor companii. Potrivit informațiilor prezentate, statul ungar a sprijinit în cadrul acestei strategii 50 de companii, cu fonduri în valoare totală de 70 de miliarde de forinți (196 milioane de euro), în timp ce companiile vor face, bazându-se pe acest sprijin, investiții la amplasamentele lor în străinătate în valoare de 140 de miliarde de forinți (392 milioane de euro).

Lista investițiilor este condusă de România, unde au fost anunțate 15 investiții, urmată de Serbia, cu 10 proiecte de investiții.

Videoton se află printre primele trei companii din Uniunea Europeană care furnizează servicii de producție sau servicii legate de producție în domeniul electronicii. Aproximativ trei sferturi din producția companiei se vinde pe piețele externe.

Foto: Facebook Péter Szijjártó

GRECIA, PARALIZATĂ DE CĂDERI MASIVE DE ZĂPADĂ

O pătură groasă de zăpadă s-a așternut luni peste Grecia, de la Acropola din Atena până la insulele din sud, perturbând transporturile și vaccinările împotriva COVID-19 și conducând la închiderea școlilor, informează Reuters. Serviciile feroviare și de transport cu autobuzul din capitală au fost suspendate, iar șoferii care s-au aventurat pe șosele au rămas blocați.

“Suntem aici de trei ore”, a declarat Theodoris Petrou, care a rămas blocat cu mașina pe drum. “La început nu era zăpadă, erau doar vreo 2 cm pe drum, dar odată cu trecerea timpului e din ce în ce mai rău”, a spus el. Centrele de vaccinare din regiunea Atenei și de pe insula Evia din apropiere au fost închise, au anunțat autoritățile sanitare.

Numeroase școli au fost de asemenea închise, iar elevii au participat la cursuri online. Autoritățile au îndemnat populația să evite călătoriile neesențiale până marți seara. (Agerpres)

Lasă un comentariu