SECRETELE VINULUI

Distribuie pe:

Vinul obținut în gospodăriile populației trebuie să aibă un aspect, gust, aromă și culoare corespunzătoare, la fel cu cel obținut în unități specializate.

Pentru a întruni aceste calități, unui vin bun, plăcut, trebuie să i se aplice o serie de lucrări de îngrijire: după încheierea fermentației, pe întreaga perioadă de păstrare, vasele cu vin trebuie menținute în permanență pline. Dacă în vase rămân goluri, vinul intră în contact cu aerul și se oxidează, își schimbă culoarea, pierde aroma, dobândește un gust de răsuflat, face floare, se oțetește. Pentru completarea golurilor este bine să se păstreze o anumită cantitate de vin în damigene mai mici sau chiar în sticle; pritocitul se face după încheierea fermentației, când vinurile noi se trag de pe drojdie. Vinurile provenite din struguri mai puțin copți, cu un conținut mai mic de alcool și cu aciditate ridicată, se pritocesc după mijlocul lunii ianuarie. După primul pritocit, vinul nou nu este suficient limpezit, motiv pentru care se impune repetarea operațiunii. Cupajarea și egalizarea se fac prin amestecarea a două sau mai multe vinuri între ele, foarte apropiate ca proveniență.

Limpezirea naturală a vinului se realizează în una-două luni de la terminarea fermentației. Limpezirea se poate face cu bentonită în doze de 25-30 g/hl la vinurile albe, ușoare seci și cu aciditate mare; 40-50 g/hl la vinurile demidulci și 100-200 g/hl la vinurile grele, dulci, limpezirea prin filtrare, prin trecerea vinului prin filtre, limpezirea prin suflare folosind dioxidul de sulf sub formă de soluție ușoară, în concentrație de 2,5 la sută. Nu se recomandă administrarea metasulfitului în vin, nici introducerea de mici săculeți din tifon plini cu tablete cu cristale de metasulfit.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu