VIZITA PASTORALĂ A Î.P.S. IRINEU LA BISERICA “SF. NICOLAE” LUDUȘ

Distribuie pe:

Pe tot parcursul anului liturgic se fac vizite canonice periodice la cele peste 600 de parohii aflate în județele Alba și Mureș. Biserica cu hramul “Sf.Nicolae” din Luduș, una din cele mai frumoase din oraș, prin pictura sa murală, are un istoric scurt, fiind fondată în 1927, în locul unei biserici mici de lemn. Interiorul, deși modest ca spațiu, e foarte armonios, stilul arhitectonic este în cruce greacă bizantină cu 2 abside laterale de mici dimensiuni, iar cea de-a treia, mai generoasă, în care se află altarul. Iconostasul datează din anul realizării picturii, 1957, pictura, de o frumusețe cromatică și armonie compozițională deosebită, a fost realizată de pictorul CONSTANTIN NIȚULESCU, fiind recondiționată în 1997.

Preotul paroh al acestui așezământ religios, MIHAI VASILE CERCEL, slujește aici din 2012 (10 ani), tatăl său VASILE CERCEL fiind preot în parohia Luduș-Gheja. Exteriorul bisericii a fost renovat între 2014-2016, când biserica a fost resfințită în prezența ÎPS IRINEU, alături de un sobor de preoți. Între timp, s-au adus și alte îmbunătățiri spațiului înconjurător, constituindu-se o anexă octogonală pentru arderea lumânărilor și o sală de ședințe în care se desfășoară diferite evenimente, care are și funcția de trapeză, în special la sărbătorirea hramului Sf. Nicolae, prăznuit pe 6 decembrie. Hramul mic al bisericii este Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, prăznuiți la data de 8 noiembrie. Părintele MIHAI, iubit de enoriașii care umplu mica biserică, devenită neîncăpătoare, este dotat cu mult har și pioșenie, având alături și o familie minunată, soția MARIA ANDREEA și 3 copii, care îl sprijină necondiționat. Pe lângă activitatea liturgică, preotul Mihai se ocupă și de alte activități sociale, având în grija sa 10 beneficiari ai unei mese calde zilnice, pe care o transmite prin intermediul unui restaurant local la domiciliile acestora. A creat, de asemenea, o bursă, “Sf. Nicolae”, pentru sprijinirea unor elevi de liceu lipsiți de posibilități materiale cu scopul de a-și finaliza studiile medii și prevenirea abandonului școlar. Pentru fiecare an de studiu, alocă o bursă în valoare de 200 de lei. Pe lângă acestea, a creat un program pentru clasele mici “after school” la 21 de copii, având intenția de a extinde programul cu încă o clasă. O activitate complexă și benefică celor mai puțini ajutorați de serviciile sociale ale statului, care se implică prea puțin în viața oamenilor.

În așteptarea ÎPS IRINEU, părintele Mihai inițiază o slujbă de mulțumire prin Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. În interiorul bisericii se află o icoană a Maicii Domnului PANTANASA, icoană făcătoare de minuni. A fost pictată la Iași și trimisă la mănăstirea VATOPED din muntele Athos pentru sfințire, unde a stat 3 luni. Familia donatoare din Tg. Mureș este anonimă, iar acsionita în care a fost fixată în biserică, sculptată în lemn, a fost donată de dna VALONIA GHERASIM, înaintea morții sale, în 2017.

La intrarea în biserică a ÎPS IRINEU, însoțit de preotul protopop LUCIAN VOȘLOBAN, cei prezenți l-au întâmpinat cu flori, toată lumea având măști. După verificarea canonică a celei de-a șasea parohii, ÎPS IRINEU, ieșind din altar, a ținut să mulțumească celor de față pentru răbdarea dovedită în așteptarea întâmpinării sale, cerându-și iertare pentru întârzierea sosirii. Apoi, cu blândețea caracteristică, în fața enoriașilor și a mulțimii de copii prezenți, și-a exprimat crezul neîndoielnic asupra prezenței lui Iisus Hristos cel Înviat și viu în lăcașul Domnului. “Sunt 20 de veacuri de când fiul lui Dumnezeu a coborât din ceruri, înomenit, ca să ne aducă salvarea. Hristos viețuiește mai departe pe pământ, fiind cu noi în fiecare clipă, suferind când nu poate pătrunde în intimitatea sufletului nostru. Sunt multe inimi pe pământ care refuză întâlnirea cu Iisus, care călătorește prin lume și bate la ușa noastră pentru a-l primi, suferind din pricina celor care nu vor să-l cunoască. Acest lucru periclitează dăinuirea veșnică. Câte persecuții au existat de-a lungul istoriei pentru răspândirea creștinismului, dar care nu a putut fi împiedicat să se răspândească. Noi, oamenii, trebuie să trăim pe pământ cu calitate și să facem din viața noastră o rampă de lansare în veșnicie. Să citim Cartea Cărților, scrierea personală a lui Dumnezeu, care te hrănește, te învață și regenerează omul prin cuvintele vieții veșnice. Să ne împodobim cu virtuți morale, care ne purifică sufletul: dragoste, credință, bunătate, milostenie, moralitate și alte fericiri. Inima curată se obține prin Spovedanie, care e ca al doilea botez, iar Liturghia este cerul coborât pe pământ când Dumnezeu coboară și ne dă Trupul și Sângele Său prin Împărtășanie. Să-l primim mereu pe Hristos în sanctuarul nostru uman. Prezența radioasă a lui Hristos te înveșmântă în fericire dacă crezi și practici credința cerească «Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor». Pentru creștini, moartea nu ne trece în neființă, ea este un preludiu al Învierii. Ce frumos este să fim creștini!!”

Toate aceste învățăminte și sfaturi duhovnicești pe care ÎPS IRINEU ni le-a oferit într-o liniște și ascultare desăvârșită, s-au încheiat cu mulțumiri pentru întâmpinarea și ascultarea sa, iar ultimul îndemn a fost “Curaj în lupta vieții!”.

Vă mulțumim toți cei care v-am ascultat minunata cugetare, plină de înțelepciune și HAR. NIHIL SINE DEO.

RODICA OLTEANU, artist plastic

Lasă un comentariu