ZIUA CULTURII MAGHIARE SĂRBĂTORITĂ DE B-UNICI

Distribuie pe:

Târgu-Mureș este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, dar și un oraș modern și cosmopolit, dat fiind caracterul multicultural generat de diversele culturi ce trăiesc în armonie pe acest teritoriu.

În acest context, a devenit deja o tradiție ca la mijlocul lunii ianuarie, între Ziua Culturii Naționale sărbătorită pe 15 ianuarie și 22 ianuarie - Ziua Culturii Maghiare, să fie declarată Săptămâna culturală.

B-unicii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Tg. Mureș au organizat în această perioadă două evenimente: Suflu eminescian la început de an “Eminescu în limbile lumii”- în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș, și au încheiat Săptămâna culturală cu un eveniment dedicat Zilei Culturii Maghiare în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul” și Ansamblul de Tineret Napsugár.

Și pentru că la data de 22 ianuarie, în cadrul festivității organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare la Târgu-Mureș, a avut loc inaugurarea Anului memorial Tamási Áron, ale cărei evenimente vor fi dedicate comemorării scriitorul născut cu 125 de ani în urmă, B-unicii au subliniat ceea ce Tamási Áron scria din loc in loc despre buna înțelegere dintre două nații pe care istoria le-a pus în același loc, în romanul “Czimeresek” (în limba română “Blazonarzii”).

“În sat tocmai se trăgeau clopotele de chindie, dangătul care se desfăcea din turla bisericii ungurești amestecându-se cu celălalt, desprins din clopotnița bisericii românești. Ecoul lor se rostogolea prin văzduh, când poticnit, când năpustind ascuțite sulițe sonore”.

Iar eu, care am rădăcini în Târgu-Mureș, “Cred că Dumnezeu are grijă de Ardeal și-mi doresc ca toți cei care-i calcă pământurile să-l iubească, fiecare în limba lui! Chiar nu pot crede că ar putea fi ceva mai frumos...”

Lasă un comentariu