CIOLACU: ROMGAZ SĂ VINĂ CU UN PLAN MAI ÎNDRĂZNEȚ PENTRU ANUL ACESTA

Distribuie pe:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că legea on-shore este la fel de importantă ca legea off-shore, exprimându-și speranța ca Romgaz să vină cu un plan “mai îndrăzneț” pentru anul acesta.

Întrebat în ce stadiu se află Legea off-shore, Marcel Ciolacu a răspuns: “Vorbim și de legea off-shore și on-shore, pentru că, dacă vorbim doar de off-shore, știm cu toții că vom scoate gaze din Marea Neagră peste patru - cinci ani. Cred că on-shore este la fel de important ca și off-shore, unde Romgaz să vină cu un plan mai îndrăzneț pentru anul acesta. Am înțeles că pe anul viitor este unul mai îndrăzneț, până acum s-a venit cu o propunere să se mărească capacitatea de producție doar cu 6%. Eu sper că Romgaz poate mai mult”.

Marcel Ciolacu a participat joi la prezentarea publică a noilor Programe guvernamentale de garantare, organizată de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, la Palatul Parlamentului. (Agerpres)

MARCEL CIOLACU: ROMÂNIA ARE NEVOIE DE UN STAT PUTERNIC, DE UN GUVERN EFICIENT ȘI CU DECIZII RAPIDE

România are nevoie de un stat puternic, de un guvern eficient, coerent și cu decizii rapide, a declarat joi președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider al PSD, la prezentarea publică a noilor Programe guvernamentale de garantare, organizată de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

“România are nevoie de un stat puternic, dar nu în zona unui stat opresiv. Are nevoie de un stat puternic, eficient, de un guvern eficient, coerent și cu decizii rapide care să poată ține în perioada următoare o balanță în această provocare, în acest dezechilibru între import și export, în ceea ce privește tendințele inflației. Aceste lucruri nici un guvern din lume, nici un prim ministru, nici un președinte de Cameră sau de Senat nu pot să le facă fără ajutorul și fără implicarea dumneavoastră, fără niște bănci puternice, rezonabile și cu adevărat, când există speculații, cum se întâmplă în acest moment în zona de energie, statul trebuie sa intervină și să impoziteze aceste venituri excepționale și prin intermediul programelor promovate de către dumneavoastră să le întoarcă către IMM-uri, către producătorii români, ca să depășească această perioadă”, a subliniat Marcel Ciolacu.

El a amintit că unul dintre obiectivele strategice ale PSD este sprijinirea “cu toată forța” a celor care produc în România.

“În ultimii ani, adevărul este că statul nu a fost alături de antreprenorii români. Au fost multe declarații de bune intenții, multe promisiuni și postări pompoase pe rețelele de socializare, dar foarte puține rezultate. Am văzut miniștri ai economiei care nu au fost în stare să pună în aplicare schemele de ajutor pentru IMM-uri, miniștri ai energiei care au promis anul trecut că prețul la energie și gaze va scădea în urma liberalizării prețurilor. Toate aceste lucruri trebuie să se schimbe. De aceea, peste 70% dintre măsurile pe care PSD le-a impus în programul economic și al noii guvernări vizează soluții și scheme de ajutor pentru IMM-uri și zona de agricultură. (...) Ținta noastră este să susținem produsele cu valoare adăugată ridicată”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit acestuia, firmele care produc în România trebuie susținute, indiferent de naționalitatea lor.

Liderul PSD a adăugat că, recent, România a fost invitată să adere la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - “o veste uriașă” care în traducere înseamnă că la nivel macroeconomic au fost atinși indicatorii țărilor dezvoltate.

“România nu este o țară săracă sau în curs de dezvoltare. Avem un potențial uriaș, dar pentru a face parte din acest club select al statelor dezvoltate trebuie să sprijinim economia românească. (...) Nu cred că își permite nimeni, când există o asemenea majoritate parlamentară, când un guvern are susținere de peste 70% în Parlament, să nu avem parte de lucruri așteptate de către români și lucruri mărețe, cum este aderarea la OCDE, cum este aderarea la Schengen și să terminăm odată cu acel MCV. Niciun om politic în acest moment nu are nicio justificare să nu se implice în acești ani pe care îi consider anii cu cea mai mare provocare pentru România”, a afirmat președintele Camerei Deputaților. (Agerpres)

CIOLACU SPUNE CĂ ÎN COALIȚIE TREBUIE DEPĂȘITĂ ZONA DE DECLARAȚII POLITICE ȘI DE FANDOSELI”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că în coaliția de guvernare ar trebui depășită “zona de declarații politice și de fandoseli”, pentru că românii așteaptă de la aceasta “lucruri concrete și serioase”.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, cum decurg discuțiile în coaliție despre reglementarea pieței de energie, în condițiile în care pe acest subiect au apărut declarații publice contradictorii din partea liderului PNL, Ciolacu a spus: “Haideți să închidem, că am văzut tot timpul o discuție când sunt ședințele de coaliție. Eu discut zilnic de cel puțin două trei ori cu prim-ministrul și mi se pare corect să facem acest lucru. Câteodată, în funcție de programul pe care îl am și eu și domnul prim-ministru, ne vedem și fizic. Am discutat aceste lucruri cu prim-ministrul. (...) Haideți să depășim zona de declarații politice și de fandoseli. Românii așteaptă de la noi lucruri concrete și serioase. În acest moment România, în afară de pandemie, se confruntă și cu o criză energetică majoră care va afecta întreaga economie dacă Guvernul nu este eficient. Declarațiile politice și încercările de a duce discuțiile în altă zonă mă lasă rece și nici nu mă interesează”.

Ciolacu a afirmat că în acest moment Guvernul a început “să livreze” lucruri concrete pe termen scurt și mediu.

“Eu zic că în acest moment am ieșit din zona pompieristică unde statul și Guvernul interveneau punctual când exista un incendiu și deja am intrat într-o zonă de discuții predictibilă pentru o perioadă pe termen scurt și mediu”, a menționat el. (Agerpres)

TITUS CORLĂȚEAN – PREȘEDINTE AL COMISIEI ADUNĂRII PARLAMENTARE A CONSILIULUI EUROPEI PENTRU ALEGEREA JUDECĂTORILOR LA CEDO

Senatorul Titus Corlățean a fost desemnat președinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit unui comunicat al Senatului, transmis joi AGERPRES, alegerea senatorului Titus Corlățean a avut loc în cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, eveniment care se desfășoară la Strasbourg și online, în perioada 24-28 ianuarie.

“Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievării și examinării fiecăruia dintre cei trei candidați prezentați de statele membre ale Consiliului Europei pe lista națională pentru funcția de judecător la CEDO. În urma procesului de evaluare a candidaților și audierii acestora, membrii comisiei au o ultimă dezbatere, cu ușile închise, și decid prin vot asupra candidatului cel mai calificat pentru îndeplinirea responsabilității de judecător la CEDO. Ca urmare, comisia transmite o recomandare Adunării, în baza căreia plenul APCE alege, potrivit art. 22 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, judecătorul la CEDO din lista de trei candidați a statului respectiv”, se arată în comunicat.

Mandatul judecătorilor la CEDO este de 9 ani, iar conform art. 21 alin. 1 din Convenție “judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputație morală și trebuie să întrunească cerințele exercitării unor înalte funcții judiciare sau să fie jurisconsulți cu o competență recunoscută”.

Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO are o componență restrânsă, fiind alcătuită din 20 de membri titulari și 20 de membri supleanți, cu un nivel ridicat de competență și experiență în domeniul juridic, fiind desemnați de Biroul APCE în baza propunerilor celor cinci grupuri politice ale Adunării, precizează comunicatul citat. (Agerpres)

RUSIA TRANSMITE CĂ SUA NU AU LUAT ÎN CONSIDERARE CERINȚELE SALE DE SECURITATE

Kremlinul a transmis joi că Washingtonul nu a luat în considerare cerințele sale de securitate, la o zi după răspunsul SUA la solicitările Rusiei, aflate în centrul crizei dintre Moscova și Occident în legătură cu Ucraina și cu NATO, relatează AFP.

“Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luat în considerare sau că există o dorință ca îngrijorările noastre să fie luate în considerare”, a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a adăugat că Moscova “nu se va grăbi” să răspundă pentru moment. “Nu vom întârzia cu reacția (...), dar să nu vă așteptați ca ea să vină acum”, a explicat Peskov.

La rândul său, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a transmis tot joi că SUA nu au oferit un răspuns pozitiv la “principala” revendicare a Rusiei, și anume oprirea extinderii NATO, în special spre Ucraina.

“Nu există un răspuns pozitiv la chestiunea principală” în documentele primite de Moscova din partea Washingtonului, a spus ministrul de externe rus, citat într-un comunicat de presă.

El a adăugat totuși că “există o reacție care ne permite să sperăm la începerea unei discuții serioase despre chestiuni secundare”.

SUA și NATO au respins miercuri cerințele cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianței Nord-Atlantice și o revenire la desfășurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în același timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea. (Agerpres)

Lasă un comentariu