NEADEVĂRURI ȘI PREJUDECĂȚI DESPRE ÎMBĂTRÂNIRE

Distribuie pe:

Odată cu trecerea timpului, mulți oameni fac diverse presupuneri, întrebându-se cum este să îmbătrânești și cum îi vor afecta “hainele grele” ale senectuții. Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, este important să înțelegem aspectele pozitive ale îmbătrânirii. Cercetările arată că ne putem păstra sănătatea și mobilitatea și la vârste mai înaintate, adoptând sau continuând să practicăm obiceiuri și stiluri de viață sănătoase. Cercetătorii enumeră cel puțin 10 concepții greșite și prejudecăți legate de îmbătrânire și de adulții în vârstă.

Așadar, NU este adevărat că:

1. Depresia și singurătatea sunt lucruri normale

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, unii se simt izolați și singuri, ceea ce poate duce la sentimente de depresie, anxietate și tristețe. Aceste sentimente nu sunt o parte normală a îmbătrânirii, deoarece vârsta înaintată poate avea multe beneficii din punct de vedere emoțional, relațiile de lungă durată cu prietenii și familia, o viață întreagă de amintiri de împărtășit cu cei dragi etc. De fapt, studiile arată că adulții în vârstă sunt mai puțin predispuși să sufere de depresie decât adulții tineri. Deci, când ar trebui să fii îngrijorat? Este important de știut că adulții în vârstă, cu depresie, pot avea simptome mai puțin evidente sau au mai puține șanse să discute despre sentimentele lor. Depresia este o tulburare ce nu ține cont de vârstă, dar există tratamente eficiente pentru majoritatea oamenilor - tineri sau bătrâni.

2. Cu cât îmbătrânesc, cu atât am nevoie de mai puțin somn

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, le este mai greu să adoarmă și să se bucure de un somn liniștitor. O concepție greșită este că nevoia de somn a unei persoane scade odată cu vârsta. Vârstnicii au nevoie de aceeași “cantitate” de somn ca și cei tineri - 7 până la 9 ore pe noapte. Somnul de calitate și suficient te menține sănătos și activ, indiferent de vârstă. Somnul adecvat poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea bunăstării mintale generale, pe lângă alte multe beneficii.

3. Vârstnicii nu pot învăța lucruri noi

Neadevărat! Adulții mai în vârstă au capacitatea de a învăța lucruri noi și de a-și îmbunătăți performanța într-o mulțime de activități. Este adevărat că îmbătrânirea vine adesea cu schimbări în gândire, dar multe dintre acestea sunt pozitive - mai multe cunoștințe, înțelepciune, echilibru în judecarea unor situații - bazate pe experiența de viață. Deprinderea de noi îndeletniciri poate chiar îmbunătăți abilitățile cognitive. De exemplu, un studiu a constatat că vârstnicii care au învățat să coase la mașină, să utilizeze computerul, să facă o fotografie digitală etc. și-au împrospătat memoria. Căutarea de noi relații sociale și implicarea în diverse activități - un curs de dans de societate sau un club de lectură, vă poate menține creierul activ și vă poate stimula sănătatea cognitivă.

4. Este inevitabil ca persoanele în vârstă să facă demență

Demența nu este o parte normală a îmbătrânirii. Deși riscul crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, nu este unul inevitabil, iar mulți oameni trăiesc până la 90 de ani și mai mult, fără modificările semnificative ale gândirii și ale comportamentului caracteristice demenței. Faptul că, uneori, nu ne aducem aminte unde am pus cheile/portmoneul etc. reprezintă semne tipice de uitare ușoară, care este foarte frecventă în timpul îmbătrânirii normale. Cu toate acestea, ar trebui să discutați cu un medic dacă aveți îngrijorări serioase cu privire la memorie și gândire sau observați schimbări în comportamentul și personalitatea dvs. Aceste probleme pot avea cauze diferite, dintre care unele sunt tratabile sau reversibile.

5. Adulții în vârstă ar trebui să evite exercițiile fizice

Pe măsură ce înaintează în vârstă, unele persoane ar putea crede că exercițiile fizice le fac mai mult rău decât bine, mai ales dacă suferă de o boală cronică. Cu toate acestea, studiile arată că ai mult mai mult de câștigat dacă ești activ - și mult de pierdut dacă stai prea mult pe scaun. Adesea, inactivitatea este mai vinovată decât vârsta pentru faptul că unele persoanele își pierd capacitatea de a face lucruri pe cont propriu. Aproape oricine, la orice vârstă și cu cele mai multe afecțiuni de sănătate, poate participa la un anumit tip de activitate fizică. De fapt, aceasta poate chiar să contribuie la gestionarea unor afecțiuni cronice. Exercițiile și activitatea fizică nu numai că sunt excelente pentru sănătatea mintală și fizică, ci ne pot ajuta să ne menținem independența pe măsură ce înaintăm în vârstă.

6. Dacă un membru al familiei are boala Alzheimer, o voi avea și eu

Posibilitatea ca o persoană să sufere de boala Alzheimer poate fi mai mare dacă are antecedente familiale de demență, deoarece există unele gene despre care se știe că cresc acest risc. Cu toate acestea, a avea un părinte cu Alzheimer nu înseamnă neapărat că vei dezvolta această boală. Factorii de mediu și stilul de viață - regimul alimentar, expunerea la poluanți și fumatul pot influența, de asemenea, riscul de a face Alzheimer. Deși genele moștenite nu pot fi controlate/modificate, se pot lua măsuri pentru păstrarea sănătății, la vârsta a treia: exerciții fizice regulate, gestionarea hipertensiunii arteriale și renunțarea la fumat.

7. Acum, că sunt în vârstă, va trebui să renunț la volan

Pe măsură ce populația lumii îmbătrânește, numărul de adulți în vârstă, posesori ai unui carnet de conducere, continuă să crească. Administrația Federală a Autostrăzilor (FHWA) din SUA a înregistrat un record de 221,7 milioane de conducători auto autorizați, în 2016, inclusiv 41,7 milioane (aproape unul din cinci) în vârstă de 65 de ani sau mai mult. Odată cu vârsta, pot apărea schimbări naturale care pot afecta capacitatea unei persoane de a conduce un automobil - reacții mai puțin prompte la solicitările din trafic, vederea și auzul diminuate, mobilitatea mai redusă etc. Întrebarea privind momentul în care să trebuie să renunțăm la volan nu este legat neapărat de vârstă, ci mai degrabă de capacitatea de a conduce în siguranță. Decizia vă aparține, iar dacă aveți îngrijorări legate de sănătate, care v-ar putea periclita siguranța la volan, cereți sfatul medicului dvs.

8. Doar femeile trebuie să-și facă griji cu privire la osteoporoză

Deși osteoporoza este mai frecventă la femei, această boală afectează și mulți bărbați și ar putea fi subdiagnosticată. Deși ei ar putea să nu fie la fel de predispuși, deoarece au o densitate osoasă mai mare decât femeile, unul din cinci bărbați cu vârsta peste 50 de ani va suferi o fractură din cauza osteoporozei. Până la 65 - 70 de ani, bărbații și femeile pierd masa osoasă în același ritm. Cauzele sunt, în general, aceleași ca și la femei, inclusiv antecedentele familiale, insuficiența de calciu sau vitamina D și prea puține exerciții fizice. Nivelurile scăzute de testosteron, excesul de alcool, consumul anumitor medicamente și fumatul sunt alți factori de risc.

9. Sunt prea bătrân” ca să mă las de fumat

Nu contează câți ani ai sau de cât timp fumezi, renunțarea la țigară, la orice vârstă, îmbunătățește starea de sănătate, spun specialiștii. Fumătorii care renunță la țigară suferă de mai puține boli, cum ar fi răceala și gripa, prezintă rate mai scăzute de bronșită și pneumonie și au stare generală de bine. Beneficiile renunțării sunt aproape imediate. În câteva ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge începe să scadă și, în câteva săptămâni, circulația se ameliorează, iar funcția pulmonară își revine. Fumatul provoacă o creștere imediată și pe termen lung a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, dar renunțarea poate duce la o scădere, în timp, a acestor fenomene. Renunțarea la fumat va reduce, de asemenea, riscul de cancer, atac de cord, accident vascular cerebral și boli pulmonare. Va reduce, de asemenea, expunerea la fumatul pasiv a membrilor familiei sau a altor persoane apropiate. Niciodată nu este prea târziu pentru a culege roadele renunțării la țigară, oferind, astfel, copiilor sau nepoților un exemplu pozitiv. (sursa și foto - nia.nih.gov/health/10-myths-about-aging)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu