O NOUĂ LUCRARE DE REFERINȚĂ PRIVIND ISTORIA ROMÂNILOR DIN FOSTELE SCAUNE SECUIEȘTI (AZI, JUD. COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ) (IV)

Distribuie pe:

Autorii, mergând pe linia savantului I. I. Russu și a părintelui Aurel Nistor, evidențiază că situația aparte, specifică a românilor și maghiarilor din Arcul Intracarpatic trebuie să constituie o prioritate a statului român, pentru evitarea enclavizării, pentru dăinuirea identitară a tuturor locuitorilor într-un mediu multietnic și multiconfesional. Așa cum spunea părintele protopop Aurel Nistor la mijlocul sec. al XX-lea, “Problema românească din secuime nu e numai de interes local, ea ar trebui să fie o problemă de stat, una și aceeași pentru orice cârmuire din fruntea țării”.

De aceea, înțelegerea cât mai exactă, corectă și globală a fenomenului românesc, în această zonă din inima României, în dimensiunea lui istorică și în strânsă legătură cu raporturile complexe stabilite cu populația secuiască/ maghiară, are o însemnătate deosebită pentru eliminarea unor clișee și realități prezentate distorsionat și tendențios, care pot perpetua în timp stări de tensiune și pot alimenta șovinismul, atât de înrădăcinat în istorie, întârziind astfel procesul unei necesare și corecte conectări a societății românești la sistemul marilor valori democratice europene.

Lucrarea prezintă marile pierderi etnice românești survenite în localitățile etnic mixte din scaunele/comitatele Odorhei, Treiscaune, Mureș și Ciuc în ultimele 4 secole. Din lucrare rezultă noi argumente, conform cărora problematica specifică a românilor și maghiarilor din Arcul Intracarpatic trebuie să constituie o prioritate a statului român, care, printr-o strategie adecvată de dezvoltare economică și socială a acestei binecuvântate zone din inima României, să asigure stoparea pierderilor etnice românești, dăinuirea identitară a tuturor locuitorilor, într-un mediu multietnic și pluriconfesional armonios și nu într-o enclavă etnică, organizată după legislația medievală.

Prin valoarea sa documentară, prin sensul moral și național patriotic, cât și prin semnificația social-politică, lucrarea de față ocupă un loc distinct în istoriografia temei. Îngrijitorii ediției mulțumesc tuturor celor care le-au fost alături în finalizarea acestui important proiect cultural-științific, în mod special PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, profesorului universitar dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio - Umane “Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș (care, cu disponibilitatea cunoscută pentru sprijinirea cercetărilor noastre, ne-a încredințat textul prefaței pentru ediția a II-a a volumului dedicat românilor din scaunele Giurgeu, Ciuc și Cașin, text rămas nepublicat), familiilor istoricilor Ioan Ranca și Vasile Lechințan, precum și Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară, care a asigurat cofinanțarea apariției lucrării în cadrul proiectului Promovarea identității culturale românești din sud-estul Transilvaniei prin lucrări reprezentative.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU, ing. Ciprian HUGIANU

Lasă un comentariu