FUMATUL BUNICILOR ȘI... GRĂSIMEA CORPORALĂ A NEPOATELOR

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Bristol, citați de descopera.ro, susțin că femeile și fetele ai căror bunici sau străbunici s-au apucat de fumat la o vârstă fragedă prezintă tendința de a avea mai multă grăsime corporală.

“Studiul nostru s-a bazat pe proiectul britanic «Copiii anilor 90 la vârsta de 30 de ani», la care au participat, inițial, 14.000 de femei însărcinate, apoi copiii și nepoții lor din prezent. În urma unui studiu anterior, s-a descoperit că, în cazul în care un tată a început să fumeze în mod regulat înainte de a ajunge la pubertate, atunci fiii săi, dar nu și fiicele, prezentau mai multă grăsime corporală decât era de așteptat.

În prezent, am identificat un procent mai mare de grăsime corporală la femeile cu bunici sau străbunici de sex masculin care s-au apucat de fumat înainte de 13 ani, nefiind observate aceleași efecte la descendenții de sex masculin ai acestora.

Cercetarea noastră sugerează că expunerea la substanțe poate duce la schimbări ce pot fi transmise de-a lungul generațiilor, însă admitem că sunt necesare mai multe studii pentru a se putea confirma constatările.

Noi am reușit să identificăm această posibilă asociere datorită detaliilor și profunzimii datelor intergeneraționale oferite de proiectul amintit și reprezintă un exemplu de descoperiri pe care nu le-am fi putut anticipa la vremea la care acesta a fost lansat, în 1991.

Alte constatări ale studiilor realizate de-a lungul deceniilor care nu ar fi putut fi prevăzute includ descoperirea, în urmă cu 20 de ani, a faptului că femeile care mănâncă pește gras în timpul sarcinii, chiar și o dată la două săptămâni, au copii cu o vedere mai bună.

De asemenea, un studiu publicat în 2013 a concluzionat că o carență de iod în timpul sarcinii ar putea avea un efect negativ asupra dezvoltării cognitive a copiilor, o descoperire posibilă datorită mostrelor de urină prelevate la începutul sarcinii participantelor și a înregistrărilor detaliate cu privire la dieta viitoarelor mame.

Totodată, s-a constatat că semnele timpurii ale unor riscuri genetice asociate diabetului de tip 2 ar putea fi observate la copiii de până la opt ani și, în plus, a fost identificată o asociere între alergia la arahide și utilizarea loțiunilor de piele cu conținut de extracte de arahide.

În cazul studiului recent, am căutat informații despre fumat în cazul bunicilor și străbunicilor de sex masculin”, afirmă oamenii de știință britanici. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu