MAGHIARII DIN ȚINUTUL SECUIESC, ÎNCURAJAȚI SĂ PARTICIPLE LA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN UNGARIA

Distribuie pe:

Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului ungar, responsabil pentru relația cu cultele, minoritățile și societatea civilă, a prezentat, ieri, o scrisoare de donație pentru subvenționarea renovării unor școli din Ținutul Secuiesc, relatează agenția de presă MTI.

Guvernul ungar sprijină cu 245 de milioane de forinți (687.000 euro) renovarea clădirii Liceului Tehnologic “Fogarassy Mihály”, din Gheorgheni, aflată în proprietatea Bisericii Romano-Catolice, iar în Odorheiu Secuiesc, pentru renovarea clădirilor Liceului “Tamási Áron” oferă o subvenție de 720 de milioane de forinți (2,02 milioane euro).

Scrisoarea de donație a fost primită în ambele orașe de episcopul auxiliar László Kerekes, reprezentantul Bisericii Romano-Catolice, proprietara imobilelor.

După ceremonia de la Odorheiu Secuiesc, Miklós Soltész a declarat că renovarea liceului din Gheorgheni a fost deja susținută de statul ungar cu 67 de milioane de forinți (187.958 euro), sumă din care au fost reparate subsolul și acoperișul, urmând ca, grație sprijinului actual, să continue lucrările la acoperiș, renovarea fațadei și înlocuirea ușilor și ferestrelor.

Clădirea principală a Liceului “Tamási Áron”, situată în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, a fost deja renovată cu o subvenție din partea statului ungar de 1,5 miliarde de forinți (4,2 milioane euro), urmând ca, din grantul actual, de 720 de milioane de forinți (2,02 milioane euro), să se finalizeze reabilitarea clădirii și să înceapă lucrările de renovare a căminului școlii. Miklós Soltész a subliniat că investițiile sunt importante atât pentru comunitatea romano-catolică din Ținutul Secuiesc, cât și pentru cele două orașe, întrucât atât în Gheorgheni, cât și în Odorheiu Secuiesc, clădirile renovate sunt situate în zonele centrale.

Potrivit oficialului de la Budapesta, este important faptul că și statul român beneficiază în urma acestor lucrări, întrucât ele sunt realizate de firme și specialiști din România, iar impozitele pe care le plătesc vor intra în Trezoreria statului român. Secretarul de stat a adăugat că în scrisoarea de intenție predată este prevăzută transferarea acestor sume în câteva zile, iar investițiile pot continua în ambele locuri.

În timpul celor două ceremonii, Miklós Soltész i-a încurajat pe maghiarii din Ținutul Secuiesc, care au și cetățenie maghiară, să se înscrie în registrul electoral din Ungaria și să participe la alegerile parlamentare din aprilie.

“Să decidă după conștiință, sprijinindu-i pe aceia care îi sprijină, nu pe cei care îi refuză”, a mai declarat secretarul ungar de stat, potrivit sursei citate. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu