MEDICAMENTUL AMERICAN INOVATIV ÎMPOTRIVA COVID AJUNGE ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost încheiat contractul pentru livrarea Molnupiravir, medicament care poate fi administrat pacienților cu risc crescut și simptomatici la Covid-19.

Primele cantități din acest medicament vor ajunge în România până la finalul acestei săptămâni.

“Lucrul pe care vi-l anunț acum în premieră este că am încheiat contractul, am semnat și am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative - Molnopirativ, mă refer la cel care se administrează pacienților cu risc crescut, simptomatici, în centrele de evaluare sau în spitale.

Primele cantități vor ajunge probabil în România, fizic, la sfârșitul acestei săptămâni, iar la direcțiile de sănătate publică, care să le distribuie spitalelor și centrelor de evaluare, în primele zile ale săptămânii viitoare. E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile, pentru scăderea presiunii pe secțiile de terapie intensivă și ceea ce ne preocupă pe toți, pentru reducerea numărului de decese.

Celălalt, Arbidol, iese din discuție, pentru că nu avea în spate niciun fel de studiu care să certifice acest lucru”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută miercuri, la sediul Ministerului Sănătății.

El a vorbit și despre prescrierea ambulatorie a Favipiravir.

“Un lucru foarte important este legat de funcționalitatea acestor centre ambulatorii de evaluare, care sunt funcționale, majoritatea. Cred că sunt 174 sau chiar mai multe, erau 174 ieri sau alaltăieri. Sunt operaționalizate.

Am distribuit în toate aceste centre medicația antivirală. Mă refer la Favipiravir. Asta avem în momentul de față. Am deschis calea prescrierii ambulatorii de Favipiravir și achiziționarea din farmacii.

Ce este pastila minune de la Merck

Molnupiravir, un medicament experimental cu administrare orală dezvoltat de Merck & Co Inc, a redus cu aproximativ 50% riscul de spitalizare și de deces pentru pacienții predispuși la forme severe ale acestei maladii, potrivit rezultatelor interimare ale unui studiu clinic publicate în octombrie.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat în noiembrie că a aprobat folosirea în caz de urgență în Uniunea Europeană (UE) a tabletei împotriva Covid-19 a Merck (Molnupiravir).

“Medicamentul poate să fie folosit în tratarea adulților bolnavi de Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc mare să dezvolte o formă gravă” a bolii, a precizat EMA, preluat de News.ro

Tratamentul se administrează timp de cinci zile, câte două tablete pe zi.

Foto: Pixabay (Arhivă)

Lasă un comentariu