NOUTĂȚI DE LA MAI: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CEI CARE NU POT FACE DOVADA CĂ LOCUIESC LA ADRESA DE DOMICILIU

Distribuie pe:

În ultimele zile, mediul online a vuit din cauza unui articol de lege, care ar urma să aducă anularea cărții de identitate pentru cei care nu pot dovedi că locuiesc la adresa de domiciliu. MAI a venit azi cu clarificări.

Articolul care prevedea posibilitatea anulării actului de identitate în anumite situații, cum ar fi dacă nu dovedești că locuiești la adresa de domiciliu menționată, va fi modificat, a anunțat MAI, în cadrul unei dezbateri organizate, marți, cu reprezentanți ai societății civile.

Proiectul prevede, printre altele, că personalul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor poate să verifice dacă cel care solicită eliberarea unui document de identitate locuiește în mod statornic în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului.

Directorul Direcției de Evidență a Persoanelor (DEPABD), Cătălin Giulescu, a precizat că articolul va fi revizuit.

“Este cazul să revenim asupra unei mențiuni din proiect, în ceea ce privește anularea actului de identitate, nu aceasta a fost intenția - vorbim de anularea mențiunii de domiciliu. Această mențiune de domiciliu urmează să fie înscrisă doar în registrul național de evidență a persoanelor”, a declarat Cătălin Giulescu, prealuat de Agerpres.

El a explicat că procedura presupune mai mulți pași.

“Această procedură este vizată să dureze cel puțin 60 de zile, astfel încât cetățeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoștință faptul că este posibil să fie inițiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce-l privește”, a mai precizat Giulescu.

Participanții la dezbatere au reclamat că explicațiile directorului DEPABD sunt în contradicție chiar cu propunerile din proiectul de act normativ, respectiv cu art. 35.1 din proiect.

Giulescu a menționat că intenția vizează punerea în circulație în a doua parte a acestui an a cărții de identitate electronice la nivel național.

“Nimeni nu-și propune o evaluare a tuturor mențiunilor (de domiciliu - n.red.) din România. Totuși, în România există aproximativ 100 de adrese la nivel național unde figurează mai mult de 1.000 de cetățeni”, a mai explicat directorul.

El a precizat că va fi vorba de radierea privind mențiunea domiciliului, nu anularea cărții de identitate, care este o altă procedură față de care este abilitată doar instanța de judecată.

Subiectul a fost adus în atenția publică de fostul ministru Cristian Ghinea (USR), care a scris săptămâna trecută că “adresa în buletin nu are nicio valoare pentru nimeni”, ci “este genul de relicvă sovietică rămasă în UE în 2021”.

“Trebuie scoasă cu totul adresa de acolo, avem CNP, statul poate da de noi. În loc să meargă în această direcție, MAI insistă să dea cu cașcheta în zid. Dacă legea va fi adoptată, sute de mii de oameni vor rămâne fără acte de identitate, deci fără drepturi (...)”, a atenționat Cristian Ghinea, într-o postare detaliată pe Facebook.

Foto: Facebook / SPCLEP Turnu Măgurele (Arhivă)

Lasă un comentariu