NOUA SCHEMĂ DE COMPENSARE A FACTURILOR LA ENERGIE ȘI GAZE. “NIMENI NU VA PLĂTI PESTE ACESTE TARIFE, INDIFERENT DE CONSUM”

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat, marți seara, ordonanța de urgență care introduce, pentru lunile februarie și martie, o nouă schemă de compensare pentru facturile la energie și gaz.

Potrivit anunțului premierului Ciucă, e plafonat prețul pentru toți românii, indiferent de consum. Însă cei care se încadrează în parametrii stabiliți de Guvern beneficiază de un preț chiar și mai mic.

“Pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh la energie electrică și 0,31 lei pe kwh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 kwh la energie electrică sau 300 metri cubi la gaze naturale se va plăti 0,68 lei la energie electrică și 0,22 lei la gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite de oameni și de economia românească. Avem nevoie mai mult ca oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri și industrie alimentară vom plafona prețurile la

1 leu pe kwh, TVA inclus, pentru energie electrică, și 0,37 lei kwh la gaze naturale”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, citat de Spotmedia.ro.

El a precizat că la nivelul Ministerului Energiei se poartă discuții cu Comisia Europeană

pentru a prelungi această schemă de ajutor și după luna martie.

De ce OUG nu se va aplica retroactiv

Anterior, marți dimineață, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat de ce ordonanța nu se poate aplica retroactiv.

“Nu vrem să avem riscuri de neconstituționalitate și toate discuțiile pe care le-am avut... principiul legii, principiul constituțional spune clar: nicio lege nu acționează retroactiv și nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanțe.

De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie. Vom discuta, evident, în coaliție în perioada imediat următoare și vom gândi, și în funcție de evoluția prețurilor, ce vom face după data de 1 aprilie. Avem mai multe scenarii, nu vă pot spune care”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la DC News.

Ministrul a dat încă de dimineață detalii din noul proiect de ordonanță.

“Am văzut inclusiv observațiile și o parte din ele, ale industriei, se vor regăsi la această ordonanță. De aceea, am și pus-o în transparență decizională, tocmai pentru a avea și un feedback din piață și, practic, pentru luna februarie și martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică.

La gaze naturale, de la 200 metri cubi la 300 mc.

Scădem plafonul pentru persoane fizice  de la 1 leu, cu toate taxele inclusiv TVA, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mult de 500 kW, mai mult decât plafonul, și acordăm o compensare, practic ducem prețul pentru cei care consumă până în 300 kW, undeva la 68 de bani, iar pentru cei care consumă până în 300 mc ducem undeva la 22 bani la gazul natural.

Practic, reașezăm pentru ultimele două luni din această iarnă întreaga ordonanță, având condiții mult mai bune pentru cetățeni și ne adresăm și consumatorilor non-casnici, și industriei, și instituțiilor publice, cu plafon de 1 leu pentru energia electrică cu toate taxele și de 37 de bani pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse, exceptând aici marii consumatori de energie, care au beneficiat de o schemă de compensare separată”, a promis ministrul Energiei, citat de News.ro

De asemenea, Virgil Popescu a asigurat furnizorii că nu vor avea restanțe când situațiile de plată sunt întocmite conform legii.

Foto: Facebook/Nicolae Ciucă

Lasă un comentariu