A ÎNGHEȚAT CASCADA CU APĂ TERMALĂ DE LA TOPLIȚA

Distribuie pe:

Cascada cu apă termală din Toplița a înghețat pentru prima dată în ultimii ani. Deși acest lucru se întâmplă rar, recentele temperaturi extrem de scăzute, din timpul nopții, au făcut posibil acest fenomen, perdelele de apă creând un peisaj “ireal", care a atras, imediat, atenția mass-media internaționale.

Monument al naturii, cascada de la Toplița este un ecosistem geologic unic, care se întinde pe o suprafață de 500 de metri pătrați in lunca râului Mureș.

Renumită pentru frumusețea sa, cascada s-a format din depozite de calcar și travertin, aduse de apele termominerale de-a lungul a sute de ani.

Drumul până la cascadă nu este deloc ușor, dar turiștii spun că peisajul “uluitor" merită efortul.

Cascada a fost declarata monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic în urmă cu 22 de ani. Este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Apa ajunge la o temperatură de 27 de grade și este foarte bogată în calciu, iar aspectul unic se datorează culorilor schimbătoare, deosebite, reflectate de apă (de la alb la brun închis) și datorate travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere. Una dintre caracteristicile sale unice este că apa îngheață foarte rar sau chiar deloc, păstrându-și temperatura la cote ridicate, chiar și în mijlocul iernii.

În iarna anului 2014, când în regiune s-au înregistrat -29 de grade Celsius, cascada a înghețat, iar ulterior, pentru că a avut loc o creștere bruscă de temperatură, s-a rupt o parte din stâncă, prăbușindu-se (surse - euronews.com, visitharghita.com; foto - pinterest).

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu