STEMA ODORHEIULUI SECUIESC A AJUNS PE MÂNA PROCURORILOR

Distribuie pe:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție al României anchetează dacă stema municipiului Odorheiu Secuiesc incită la torturarea animalelor, dat fiind că aceasta include un cap de urs străpuns cu o sabie.

Știrea a fost făcută publică de către primarul Árpád Gálfi și preluată de presa maghiară din Transilvania.

Potrivit cotidianului Krónika, municipalitatea a lansat, în 2016, procedura de aprobare a stemei istorice a Odorheiului Secuiesc. Formalitățile s-au încheiat anul trecut, când Consiliul Local a adoptat hotărârile necesare, după care ministerul a aprobat documentația și stema. Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, a anunțat în august 2021 că Guvernul a oficializat stema municipiului.

Stema, flancată de stele de aur și frunze de stejar de argint, cuprinde un câmp albastru pe care este reprezentat un braț armat cu argint, care ține o spadă a cărei lamă străpunge un cap de urs, o inimă și o coroană de aur, simbolizând vitejia și curajul.

Potrivit primarului Árpád Gálfi, Parchetul a dispus o anchetă pentru o posibilă faptă penală constând în aceea că lama de argint, care străpunge un cap de urs brun, “cuprinde elemente care instigă la săvârșirea de infracțiuni de cruzime asupra animalelor".

Edilul din Odorheiul Secuiesc va trimite Parchetului dosarul cu actele privind aprobarea stemei, împreună cu documentația aferentă, susținând totodată că “stema istorică a orașului Odorheiu Secuiesc nu poate face obiectul unei asemenea anchete".

Portalul Transindex.ro, citat de agenția ungară de presă MTI, a prezentat o serie de steme ale localităților din România, care conțin simboluri ce ar putea fi contestate, potrivit legislației invocate. Printre acestea - arată autorii - se numără un balaur străpuns cu o suliță, o lebădă, un inorog și un leu străpunse de o săgeată, dar și lupoaica alăptând doi copii, care se referă la originea latină a românilor.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, a anunțat că în 2021, ministerul a înaintat Guvernului 112 proiecte de steme și steaguri, dintre care 35 reprezintă inițiativele unor comunității maghiare din Transilvania, care au obținut garanția legală pentru utilizarea liberă a stemelor și drapelelor a două județe transilvănene și 33 de localități locuite de maghiari. Conform legislației române în vigoare, decizia finală asupra simbolurilor locale trebuie luată de Guvernul României, după ce propunerea a fost examinată de comisiile competente la nivel județean, regional și apoi național.

“Aceste decizii sunt importante pentru că nimeni nu poate da jos steagul arborat, nimeni nu poate amenda nicio comunitate maghiară pentru că folosește cu mândrie și în mod liber stema și steagul locului natal", a declarat anterior ministrul Attila Cseke, potrivit sursei citate.

...Câteva observații scurte, ca să fim echidistanți și “politically correct": 1. Lupoaica alăptând “doi copii" n-are nicio legătură cu infracțiunea de cruzime împotriva animalelor, chiar dacă se referă la originea latină a românilor. 2. Zilele trecute, trei cetățeni din județul Brăila au împușcat un frumos exemplar de urs carpatin, ca să-și facă din el o fripturică la grătar... Or fi fost instigați de vreo stemă?

3. Băgăm se seamă că, pesemne, procurorii au isprăvit cu marea corupție și cu infracționalitatea, în general, iar acum se cam plictisesc și se apucă de cercetat steme.

...Cu Putin suflându-ne-n ceafă, cu pandemia care nu se mai termină, cu frigul de-afară și gerul din casă, cu pensiile care s-au mărit prin micșorare, cu prețul la gaze și alte năcăjeli, chiar simțeam nevoia de un nou subiect... de interes național.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu