MINISTRUL DÎNCU, DESPRE O EVENTUALĂ MOBILIZARE: ROMÂNIA NU E ÎN SITUAȚIA DE A INTRA ÎN RĂZBOI. REVENIREA LA STAGIUL MILITAR OBLIGATORIU NU E O OPȚIUNE

Distribuie pe:

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, exclude varianta unei mobilizări, precizând că România nu este în situația de a intra în război, chiar dacă Rusia ar invada Ucraina și că această țară nu și-a mobilizat rezerviștii.

Vasile Dîncu a fost întrebat, duminică, la Prima TV, de către jurnalistul Sebastian Zachmann, cât de îngrijorat ar trebui să fie că îl cheamă “la oaste".

“Nu ar trebui să fiți îngrijorat deloc. În primul rând, pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment, nu este în situația de a intra în război, în orice situație în care să zicem Federația Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina".

Totuși, ceva se întâmplă în țară, unde infanteriști aproape de pensie sunt mobilizați pentru război ca-n comunism.

Armata obligatorie nu revine

“Avem pentru cei care vor să facă armată, avem alte variante, de exemplu, înscrierea de voluntari, este un sistem modern, un sistem NATO, în care, pentru a suplimenta forța de rezervă de care este nevoie, pe lângă rezerviștii care există, avem nevoie și de rezerviști care se înscriu într-un sistem, primesc o pregătire militară de scurtă durată și care beneficiază și de anumite resurse, o soldă pe timpul cât își desfășoară activitatea ca civil la locul lor de muncă", a explicat Dîncu, citat de News.ro.

El a menționat că mai este o variantă, și anume stagiul militar voluntar.

“Mai avem și altă variantă, alternativă la serviciul militar obligatoriu, nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru care mi se pare un proiect foarte interesant și foarte frumos, stagiul militar voluntar.

Adică avem o formulă pe care o vom lansa în viitor pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară și să știți că sunt mulți, am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje.

E un alt tip de armată, e armată mai pe termen scurt. S-ar putea să fie și stagii mai scurte și mai multe într-un an sau doi sau maxim trei luni de zile, vom vedea", a explicat Vasile Dîncu, citat de News.ro.

El a precizat că cei care se înscriu în acest program vor primi 2.700 de lei în perioada de pregătire și 1.500 de lei pentru când nu este convocat.

Întrebat dacă se pune problema revenirii la stagiul militar obligatoriu, ministrul Apărării a răspuns: “În niciun caz, aceasta nu este o opțiune pentru noi în acest moment".

Lasă un comentariu