LUCRĂTORII STRĂINI, ANGAJAȚI DOAR DACĂ NU SE GĂSEȘTE FORȚĂ DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 90, din 28 ianuarie 2022, a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 132/2022 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în acest an.

Astfel, pentru anul 2022 s-a stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, iar Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe vor furniza serviciile de eliberare a avizelor de angajare (detașare), respectiv de acordare a vizelor de intrare pe teritoriul României pentru lucrătorii cetățeni străini, cu asigurarea cadrului organizatoric și funcțional necesar.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), lucrătorii străini sunt admiși pe piața forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificație etc.

Datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că, în perioada ianuarie - august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat.

De asemenea, pe parcursul anului trecut a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru obținerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Astfel, în perioada ianuarie - august a anului trecut, 6.518 firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020.

Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României.

Pentru anul 2021, a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern”, precizează MMSS. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu