VLADIMIR PUTIN: LANSATOARELE DE RACHETE DIN ROMÂNIA SUNT O AMENINȚARE PENTRU RUSIA!

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat, marți, țările occidentale că ignoră preocupările de securitate ale Rusiei. Declarația survine în urma refuzului SUA, de săptămâna trecută, de a accepta cererile Moscovei privind Ucraina și NATO. Subiectul a fost abordat într-o conferință de presă, în urma discuțiilor cu premierul ungar Viktor Orban, cu care Putin are “legături amicale”, potrivit Reuters și cnbc.com.

Putin a spus că SUA doresc să “controleze Rusia” și că folosesc Ucraina în acest scop, liderul de la Kremlin reiterând poziția țării sale conform căreia orice posibilă apartenență a Ucrainei la NATO ar “submina securitatea Rusiei”.

“Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO, este plină de arme, primește mijloace avansate de atac, precum cele din Polonia și România, și începe o operațiune în Crimeea”, a spus Putin, descriind Crimeea - o parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014 - ca “teritoriu suveran al Rusiei”.

“Să ne imaginăm că Ucraina este un stat membru NATO și inițiază o operațiune militară. Ce ar trebui să facem atunci? Să luptăm împotriva blocului NATO? S-a gândit cineva măcar la asta? Evident, nu”.

Cu toate acestea, Putin a spus că speră ca dialogul cu privire la Ucraina să continue și că trebuie găsită o cale pentru “a proteja securitatea tuturor”.

Este pentru prima dată, după câteva săptămâni, când liderul rus face comentarii publice despre criza geopolitică, în ciuda unei serii de întâlniri diplomatice și apeluri între oficialii ruși și occidentali.

În timp ce peste 100.000 de soldați ruși rămân staționați în diferite puncte de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, există în continuare preocupări majore în sensul că Putin ar putea fi gata să dea undă verde trupelor sale pentru a invada Ucraina.

Rusia a negat că plănuiește o invazie, dar încrederea în cuvântul Rusiei a scăzut de când a anexat Crimeea, în 2014, și i-a sprijinit pe separatiștii pro-ruși din regiunea Donbass din estul Ucrainei. Analiștii politici sunt unanimi în a crede că Rusia dorește să-și mențină sfera de influență și puterea asupra fostelor state sovietice și să oprească drumul Ucrainei către Occident.

Rusia insistată asupra faptului că vrea doar să-și protejeze interesele de securitate, în special în fața unei NATO extinse, care a desfășurat echipamente militare în Europa de Est. Cu privire la acumularea de trupe de-a lungul graniței sale cu Ucraina, Putin a declarat, la sfârșitul anului trecut, că Rusia are dreptul de a-și deplasa trupele oriunde dorește pe teritoriul său. Kremlinul a acuzat Occidentul că a stârnit “isterie” în ce privește Ucraina.

Comentariile lui Putin vin după ce Rusia a făcut SUA o serie de propuneri de securitate, în decembrie, inclusiv ca NATO să nu se extindă mai departe spre est sau să admită Ucraina în alianța militară. De asemenea, ar dori ca NATO să-și anuleze desfășurarea militară în Europa de Est.

În cadrul conferinței de presă citate, Putin a declarat că lansatoarele de rachete din România și Polonia, ambele membre NATO, “sunt o amenințare pentru Rusia”.

Săptămâna trecută, SUA au răspuns solicitărilor Moscovei, refuzând să accepte propunerile Rusiei cu privire la Ucraina și NATO, dar exprimându-și, cu toate acestea, dorința de a continua discuțiile menite să calmeze tensiunile și de a lăsa loc pentru compromis, în unele privințe.

Putin nu a mai făcut comentarii publice despre Ucraina din 23 decembrie, potrivit New York Times, care a remarcat că liderul rus a mustrat un jurnalist britanic atunci când a fost întrebat dacă garantează că Rusia nu va invada Ucraina.

“Statele Unite au fost cele care au venit cu rachetele la noi acasă, în pragul casei noastre”, a spus Putin.

“Și îmi cereți garanții. Voi trebuie să ne oferiți garanții. Voi! Și imediat, chiar acum!”

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu