PRIMUL MUZEU AL POȘTAȘILOR DIN ROMÂNIA, ÎNFIINȚAT LA GORNEȘTI

Distribuie pe:

Primul Muzeu al Poștașilor din România a fost înființat în comuna Gornești, după ce diriginta Oficiului Poștal de aici, Anna Deak, a adunat de-a lungul carierei sale numeroase obiecte, documente și fotografii, astfel încât a putut să redea cu fidelitate ce a însemnat viața de poștaș în trecut.

“Am avut ideea să fac un muzeu al poștașilor ca să rămână în amintirea tuturor cum era pe vremuri Poșta Română. Eu lucrez de 30 de ani în Poștă și, în acest timp, am tot adunat lucruri în ideea că poate voi mai avea nevoie de ele. Apoi când am văzut câte lucruri am adunat, mi-am spus să le arăt lumii. Acum, cu tehnologia modernă, nu ne mai scriem scrisori cum era pe vremuri. Țin minte când eram copil cum aștepta bunica să primească o scrisoare de la băiatul din Armată. Acum scriem prin Messenger, SMS, dar nu mai scriem de mână. Eu sunt din Dumbrăvioara și îmi amintesc de poștașul de acolo și cum îl întrebau fetele dacă nu cumva au primit vreo scrisoare”, a declarat, pentru AGERPRES, Anna Deak.

“În prima zi în care am intrat la Poștă mi-am zis că voi face un muzeu. Toată lumea se amuza fiindcă nu își închipuia că aș putea aduna materiale pentru un muzeu. Toți credeau că va fi doar o bicicletă și un poștaș și cam atât. Ei bine, am adus aici inclusiv banca din sala publicului, așa cum era atunci, masa și tot așa cum era. Apoi, cu suprindere, am aflat că în țară nu mai există niciun muzeu al poștașilor”, spune Anna Deak, bucuroasă că a reușit amenajarea acestui muzeu în spațiul Oficiului Poștal de la Gornești.

Astfel, în muzeul de la Gornești regăsim două manechine complet echipate cu uniforme de poștaș, mesele pe care se lucra, borderourile și toate formularele care se completau la Poștă, precum și reclame vechi la Loz în Plic și la lozul pentru câștigarea unei Dacii sau ziarele și revistele vremii.

Diriginta Oficiului Poștal din Gornești spune că prin obiectele expuse în muzeu a dorit să lase o amintire, să nu lase să se piardă aceste lucruri extrem de valoroase. (...) (AGERPRES)

Lasă un comentariu