ARAFAT: IMPACTUL TESTELOR DE SALIVĂ ÎN ȘCOLI VA FI ANALIZAT; DACĂ SUNT FĂRĂ VALOARE ADĂUGATĂ, E POSIBIL SĂ LE OPRIM

Distribuie pe:

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că specialiștii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educației și Sănătății, urmează să analizeze impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în școli, subliniind că în cazul în care se va ajunge la concluzia că sunt “fără valoare adăugată” este posibil să se ajungă la oprirea acestora.

El a fost întrebat ce se va întâmpla cu utilizarea testelor de salivă în școli în condițiile în care există specialiști care s-au exprimat în sensul că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu poate fi depistată în urma unei astfel de testări.

“La acest moment au fost distribuite cel puțin pentru încă două săptămâni, o să fie, probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu, asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu. Asta, normal, că se discută și cu Ministerul Educației și cu Ministerul Sănătății și cu experții în epidemiologie și se va decide. Dacă au, într-adevăr, să zicem, o valoare adăugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim, deci o să vedem acest lucru. (...) Deci, urmează să vedem care va fi decizia și cum va fi abordată situația aceasta, mai ales de către specialiștii în domeniu, pe partea de epidemiologie”, a declarat Raed Arafat, luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

REPUBLICA MOLDOVA: MAIA SANDU VREA CONFISCAREA AVERILOR ILICITE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis în Parlament un proiect de lege care va face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție, informează IPN și Radio Europa Liberă.

“Legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitate să-și păstreze averile. De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”, a scris Maia Sandu, marți, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintei Republicii Moldova, eforturile de îmbunătățire a normelor legislative pentru a combate corupția vor continua. “Vor continua și eforturile de reformare a justiției, pentru ca normele legale să fie aplicate în raport cu toți, fără excepție”, a mai spus Maia Sandu, citată de agenția IPN.

În altă ordine de idei, Radio Chișinău a anunțat miercuri dimineața că procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova, în colaborare cu ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au descins la mai multe adrese ale unor foști parlamentari.

Perchezițiile sunt efectuate în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 foști deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.

Cazurile de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție în dosarul privind coruperea unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care aceștia făceau parte.

Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile foștilor deputați cercetați depășesc veniturile legale ale acestora, în unele cazuri cu 350.000 lei (circa 17.500 de euro), iar în alte cazuri, această diferență atinge valoarea de circa 4,6 milioane de lei (circa 230.000 de euro). (Agerpres)

ACTIVITATEA ȘCOLILOR NU E LEGATĂ DE RATA DE INFECTARE NICI ÎN ALTE ȚĂRI

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pledat pentru desfășurarea activității școlare cu prezență fizică, arătând că nici în alte țări în care se înregistrează o rată crescută a infectărilor cu SARS-CoV-2 nu sunt suspendate cursurile în unitățile de învățământ.

“Ordinul comun de ministru Educație-Sănătate prevede drept criteriu esențial ponderea paturilor destinate pacienților COVID ocupate la nivel județean. Nu are legătură cu rata de infectare. Nici alte sisteme de învățământ din lume nu mai fac legătura cu rata de infectare. Acest lucru a fost decis în urma constatării specificității noii variante Omicron, care este mult mai contagioasă, dar care, din fericire, nu generează forme grave de îmbolnăvire, mai ales pentru cei care sunt vaccinați sau cei care nu au comorbidități. Răspunsul este dat în acord cu Ministerul Sănătății, cu care ieri am modificat acest ordin comun de ministru, pentru update, pentru aducerea perioadei de carantină în linie cu reglementările generale”, a spus el.

“Cei care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare. Ceilalți merg la școală. Copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu și mult prea dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activității școlilor. Apelul pe care îl fac tot timpul este acela al respectării tuturor regulilor sanitare, la administrarea și raportarea cu responsabilitate a rezultatelor testelor, care se regăsesc în acest moment în toate școlile și grădinițele din România”, a declarat Sorin Cîmpeanu. (Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu