ANIVERSAREA ADERĂRII ROMÂNIEI LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Distribuie pe:

Parlamentul României a găzduit ieri ședința solemnă pentru marcarea celor 15 ani care au trecut de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, eveniment care a fost onorat și de participarea ministrului francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian.

După o lungă procedură de aderare, începută la 1 februarie 1993, România a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007, în acord cu voința unei majorități covârșitoare a românilor. În urma primirii în Uniunea Europeană, România are reprezentanți în toate instituțiile europene, cetățenii români beneficiind de toate drepturile conferite de cetățenia europeană.

Odată cu speranțele de progres și prosperitate, apartenența la blocul european ne-a făcut părtași și la provocările pe care le-a avut de înfruntat uniunea: criza financiară din 2008, criza migranților, Brexit-ul, relația cu marile puteri economice și militare, criza sanitară.

Deși este stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană, România mai are o agendă proprie de parcurs, cu obiective ce se dovedesc a fi mai dificile decât ne așteptam. Aderarea la moneda unică nu are deocamdată un orizont bine definit, dar se fac eforturi și avem speranțe că anul acesta România va fi acceptată în Spațiul Schengen.

Un alt capitol la care mai avem mult de lucru și unde mi-am propus ca în perioada mandatului meu de deputat să fac tot ce ține de mine pentru a îmbunătăți situația, este absorbția fondurilor europene. Cu o rată de atragere de 59%, România se află în coada clasamentului, în condițiile în care economia noastră are nevoie de finanțări și investiții ca de aer.

Ca să închei într-o notă optimistă, eu am încredere că România își va regla încet, încet cadența și va reuși să-și demonstreze adevăratul potențial sub cupola Uniunii Europene.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA PSD Filiala Mureș

Lasă un comentariu