CIUDĂȚENII DIN AGRICULTURĂ...

Distribuie pe:

* Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitățile Harvard și Tel Aviv contrazic ipoteza conform căreia primele îndeletniciri agricole ar fi apărut în urmă cu 10.000-11.000 de ani, în Mesopotamia. Studiul menționat arată, în baza urmelor descoperite, că plantele erau cultivate încă de-acum 23.000 de ani, în zona Mării Galileii (OhaloII - un lac în Israel).

* Unul dintre primii pomi fructiferi cultivați este smochinul, a cărui istorie începe în jurul anilor 5.000 - 3.000 î.Hr.

* Anual, pe planetă se risipesc 1,3 miliarde de tone de mâncare.

* Agricultura a dus, de-a lungul istoriei, chiar la... secesiune. Un exemplu îl constituie “Principatul râului Hutt”. Decizia guvernului australian de a impune cote restrictive la recolta de grâu l-a înfuriat pe fermierul Leonard Casley în așa măsură încât a informat autoritățile că el și familia lui își declară independența față de Australia. Drept urmare, a întemeiat, în 1970, o micronațiune, cu drapel și monedă proprii. Principatul râului Hutt există și în zilele noastre. Are 75 de kilometri pătrați și o populație de 30 de persoane.

* O treime din cantitatea de kiwi de pe piața mondială provine din Noua Zeelandă.

* India a fost și rămâne o țară agrară. Sectorul agricol reprezintă 15,87% din PIB (date din anii 2018-2019) și oferă mijloace de trai pentru aproximativ 70% din populație.

* Cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă din lume nu este, după cum ar crede unii, industria IT (Tehnologia Informației). Statisticile arată că, la nivel global, 40% din populație lucrează în agricultură, acest domeniu fiind, așadar, cel mai important “angajator” de pe planetă.

* Cunoaștem cu toții proverbul: “Un măr pe zi ține doctorul departe”. Cu toate acestea, un măr cultivat în mod convențional, înainte de a deveni comercializabil și de a ajunge pe masa noastră, este pulverizat de până la 17 ori, cu peste 30 de pesticide și alte substanțe chimice, concentrate în coajă, chiar și după spălarea fructului. La polul opus, mărul organic este 100% fără reziduuri. (Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animală sau vegetală care sunt obținute fără utilizarea substanțelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu sunt expuse iradierii, iar în urma producerii lor mediul înconjurător nu are de suferit.)

* Oricât ar părea de paradoxal, s-a întâmplat ca agricultura să ducă la... foamete. Marele Salt Înainte (“Great Leap Forward”) a fost un plan al lui Mao Zedong, în China, în perioada 1958-1961, având ca obiectiv trecerea țării de la o economie dependentă de agricultură la o societate socialistă, prin colectivizare și industrializare rapidă. Planul a eșuat lamentabil, oamenii nefiind pregătiți pentru această transformare radicală. Urmarea a fost o foamete cruntă (“Marea Foamete Chineză”) care a dus la moartea a 14 milioane de oameni, potrivit cifrelor oficiale, dar mulți cercetători cred că acest număr este substanțial subestimat. (sursa - medium.com; imagine - dreamstime.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu