ÎNTÂLNIREA FERMIERILOR DIN ,,ȚARA MĂRULUI”

Distribuie pe:

Zilele trecute, la Complexul Comercial Cerex din Reghin, dr. ing. Mihai Tomșa, președintele filialei Mureș a Societății de Horticultură din România, s-a întâlnit cu fermierii din “țara mărului” (pomicultorii din bazinul pomicol din Zona Reghinului). Cu prilejul întrevederii, s-au purtat discuții privind salvarea mărului românesc. Ing. Vasile Hangan, dr. I. Pogăcean, ing. Vasilică Hangan au prezentat greutățile întâmpinate în valorificarea fructelor, în special a merelor.

S-a accentuat necesitatea organizării fermierilor în cooperative, asociații profesionale, cât și înființarea camerelor agricole. Dr. ing. Mihai Tomșa a dat citire unei scrisori adresate de Filiala Mureș a Societății Române de Horticultură către Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Adrian Ionuț Chesnoiu, scrisoare pe care o publicăm alăturat.

Cu regret, trebuie să amintesc că, deși au fost anunțați din timp, au răspuns invitației prea puțini fermieri, iar din partea autorităților județene a participat numai Consilierul Județean UDMR, Astalos Asziasz. Pentru salvarea mărului românesc se așteaptă sprijinul parlamentarilor mureșeni. Altfel, în câțiva ani, mărul românesc din Reghin va deveni o amintire. (V.B.)

Societatea Română de Horticultură Filiala Mureș

Tg. Mureș, str. Dezrobirii nr. 80

Către,

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE

Domnului Ministru

Adrian Ionuț Chesnoiu

Corpul agricultorilor și horticultorilor mureșeni a primit cu deosebită satisfacție și multe speranțe măsurile cuprinse în programele de rederesare și dezvoltare a agriculturii, zootehniei și industriei alimentare, pe care le preconizați.

Cu mult respect ne adresăm dumneavoastră ca, din multitudinea de măsuri care le veți lua, să ne sprijiniți, deocamdată, în două dorințe: de a asigura românilor fructe și legume sănătoase, de cea mai bună calitate, cu conținut în reziduuri de pesticide sub limitele legal admise, să ne ajutați în extinderea și diversificarea analizelor care le realizăm în Laboratorul pentru determinarea reziduurilor de pesticide din plante și produse vegetale. Vă informăm că în cadrul Oficiului Fitosanitar din județul Mureș funcționează, de 14 ani, un asemenea laborator, ce realizează anual peste 1.000 de analize de probe vegetale din 14 județe. Este acreditat RENAR. Solicităm aceasta întrucât dorim să ne alăturăm dorinței dumneavoastră de a realiza un nou laborator, la nivel național, pentru analiza produselor vegetale. Dorim să ne sprijiniți în modernizarea aparaturii, suplimentarea personalului, calificarea acestuia și în extinderea atribuțiilor laboratorului.

A doua mare rugăminte este să ne ajutați în salvarea mărului românesc. Merele produse în livezile mureșene au fost mândria județului, au fost cunoscute și apreciate în toată țara și în multe țări din Europa, Asia și Africa, unde au fost exportate până în 1990. Anual exportăm peste 20.000 tone de mere. Pasiunea și entuziasmul pomicultorilor noștri a făcut ca o bună parte din vechile plantații, ce erau în plină producție, să se mențină.

S-au înființat sute de hectare de livezi, cultivate cu meri, superintensive moderne. Astăzi, pomicultorii noștri, în pragul disperării, au ajuns în situația de a fi nevoiți să defrișeze plantații ultramoderne (irigate prin picurare, cu plase antigrindină) pentru că nu-și pot vinde merele. Supermarketurile le-au întors spatele punându-le condiții imposibil de realizat, oferindu-le prețuri mici, de neacceptat. Se preferă mere din import. În aceste zile sunt în supermarketuri mere din Polonia, Italia, Spania. Vă informăm că avem capacitatea profesională de a produce mere care să satisfacă cele mai exigente dorințe. Confirmă acest fapt aprecierile ce le-au primit, înainte de 1990, din R.F. Germania, R.D. Germania, Polonia, URSS, Libia, Insulele Canare și alte țări unde anual exportam mere.

Dispunem de depozite frigorifice, funcționale, în capacitate de 12.000 tone, depo-zit cu atmosferă controlată de 6.000 tone.

Merele pentru elevi trebuie să fie din zonă întrucât ele s-au format, au crescut sub aceleași influențe cosmice și telurice ca și copiii noștri, conțin aceleași principii biologice care le cer organismul lor. De aceea solicităm ca merele pentru școli să fie din zonă.

Pe lângă atitudinea, de neînțeles față de noi, a supermarketurilor, credem că este și prețul de achiziție scăzut din țările de unde aduc mere, cu care noi nu putem concura. Avem preț de cost ridicat întrucât toate cheltuielile de producție sunt suportate de fermier, inclusiv cele cu combaterea bolilor și dăunătorilor. Din anul 1946 sau 1947 până în anii 2007-2008, combaterea bolilor și dăunătorilor deosebit de periculoși, care produc pagube deosebit de mari (de interes național), a fost subvenționată de stat. Nu am înțeles de ce în ultimii ani s-a sistat acest ajutor (“acțiuni fitosanitare de interes național finanțate de la bugetul de stat” ex. Ordinul MADR 911/03.12.2004).

Cu deosebit respect, vă rugăm să analizați acest aspect și să ajutați pomicultura prin subvenționarea acestor acțiuni, care, la măr, soiurile cerute de piață reprezintă 45-55% din cheltuieli.

Așteptăm legislație care să protejeze produsul agricol românesc. În supermarketuri să se vândă cu precădere produse autohtone, cele ce se pot cultiva în climatul nostru în procent de cel puțin 70%. Cerințele comercianților să fie normale, negociabile.

La ora actuală, oricum ne-am organizat în cooperative, asociații sau societăți, cum de altfel pomicultorii în mare parte sunt organizați, nu vom putea intra pe marea piață internă, și dorim și pe cea externă, fără ajutorul statului. Acestea îndeosebi cu producția de mere. În anul 2021, disperarea unor pomicultori a ajuns până a nu-și mai recolta fructele, neavând desfacere. Aspect întâlnit în marile bazine pomicole Voinești, Fălticeni, Bistrița și altele.

În speranța că veți lua în considerare doleanța, cerința noastră, așteptăm răspunsul dumneavoastră.

Vă invităm cu multă insistență și drag să ne vizitați!

Președinte de filială, dr. ing. TOMȘA MIHAI

Lasă un comentariu