MUNTELE, NAȚIUNEA ȘI... ȚARA

Distribuie pe:

* “Mă uit peste țară și, iată, este ruinată și pustie; Întoarceți-vă, voi, copii căzuți de la credință, zice Domnul, întoarceți-vă copii răzvrătiți, și Eu voi vindeca neascultarea voastră! Ziceți: Iată, venim la Tine, că Tu ești Domnul Dumnezeul nostru, că până acum zăceam în rușinea noastră și ocara noastră ne acoperă, pentru că am păcătuit înaintea Domnului Dumnezeului nostru, și noi și părinții noștri din tinerețea noastră și până în ziua de astăzi și n-am ascultat glasul Domnului Dumnezeului nostru” (Ieremia - cap. III).

Proorocul Ieremia, a fost unul din cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament (alături de Isaia, Iezechil și Daniel). Și-a desfășurat activitatea în secolele VII - VI î. Hr., timp de 40 de ani, sub domnia a cinci regi: Iosia (17 ani), Ioiachim (11 ani), Iehonia (3 luni), și Sedechia (11 luni). A fost contemporan cu distrugerea Ierusalimului și deportarea poporului ales în exil, la Babilon (597 î.Hr.). Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 1 mai.

***

* “Omul cel mai fericit este acela care muncește. Familia cea mai fericită este aceea ai cărei membri își întrebuințează timpul în mod folositor. Națiunea cea mai fericită este aceea în care sunt cât mai puțini oameni care nu muncesc. Omenirea s-ar bucura de toată fericirea la care poate pretinde dacă nu ar exista trândavi”.

Saint-Simon (1760-1825), teoretician, om de afaceri politic, economic și socialist, a cărui gândire a avut o influență substanțială asupra politicii, economiei, sociologiei și filosofiei științei.

***

* “Rânduiala economiei Dumnezeiești a hotărât așa, ca nimeni din oameni să nu poată vedea pe Dumnezeu în Ființa Sa. Mărginita minte omenească nu poate și nu va putea cuprinde pe Dumnezeu. Și totuși, sunt oameni care se chinuiesc a cuprinde cu mintea lor pe Cel necuprins. Hiero, regele Siracuzei, care a domnit înainte cu 500 de ani înainte de Hristos, întrebă odată pe înțeleptul Simonides: «Ce este Dumnezeu?» Acesta ceru răgaz de gândire două zile; apoi mai ceru patru; apoi opt; apoi șaisprezece... etc. «Oare vrei să mă amâni la infinit?», îi zise Hiero supărat. «Stăpâne, cu cât cuget mai mult, cu atât găsesc răspunsul mai greu. Este ca un munte: cu cât te apropii mai mult de el, cu atât e mai mare și mai greu de pătruns»“. Deci, să luăm aminte... ( n.a.).

Nicodim Mândiță (1889-1975), preot protosinghel, duhovnic renumit, scriitor bisericesc ortodox

P.S. “Cel ce seamănă nedreptatea seceră nenorocire, iar toiagul mâniei lui îl va bate pe el. Omul blând va fi binecuvântat, căci din pâinea lui dă celui sărac. Alungă pe batjocoritor și cearta va lua sfârșit și pricina și defăimarea va lua sfârșit. Cel ce iubește curăția inimii și ale cărui buze sunt pline de vorbe alese are prieten pe conducător” (Pilde cap. 22, vers. 8-11).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu