IMPLEMENTAREA PLANULUI NAȚIONAL DE CANCER

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o conferință de presă online, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului. În cadrul dezbaterii, organizate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, s-a vorbit despre pașii necesari pentru implementarea Planului Național de Cancer, care a fost lansat pe 19 ianuarie, după cum spunea Ioana Maroșan, DeciSePoate | Pacientul2.0.

Printre speakeri s-au numărat: Conf. Dr. Diana Loreta-Păun, Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială a vorbit despre Poziția Administrației Prezidențiale în contextul actual, soluții pentru implementarea Planului Național de Cancer, Conf. Dr. Adela Cojan - Președinte CNAS a vorbit despre Perspective privind Bugetarea PNC, Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu - secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților - despre Modalități privind implementarea Planului Național de Cancer, Conf. Dr. Michael Schenker - președinte Comisia de Oncologie din Ministerul Sănătății a prezentat Viziunea Comisiei de Oncologie privind normele de implementare PNC, Dr. Marius Geantă - președinte INOMED a spus unde se află România din perspectiva inovației în tratarea cancerului?, Prof. Dr. Daniel Coriu - Președinte Colegiul Medicilor din România si Societatea Română de Hematologie, Ec. Mirela Grosu - manager Institutul Regional de Oncologie Iași au vorbit despre Modalități privind implementarea Planului Național de Cancer, perspectiva centrelor oncologice regionale, Nicoleta Pauliuc - Senator, despre Propuneri legislative în domeniul oncologiei - apărarea drepturilor pacienților.

Dintr-o condamnare într-o boală cronică”

Cu acest prilej, Dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Pași de urmat în implementarea Planului Național de Cancer - “Este un plan extraodinar de bine structurat, detaliat și crează toate premizele de a atinge standarde europene. Acum sunt cei mai importanți pași de implementare. V-aș invită la o discuție punctuală ca să gândim pentru următoarele săptămâni cum să începem să accelerăm implemen-tarea acestui plan. Este esențial unde ne dorim să ajungem, însă pacienții au nevoie de lucruri concrete și se întâmplă punând în aplicare ceea ce am gândit. E o muncă în echipă și spiritul acestei munci trebuie continuat. Pacienții au avut un rol definitoriu și îmi doresc să aibă un rol central în continuare. E un moment deosebit, după mulți ani, însă și de acum e important să menținem această încredere și echipa, în ideea de a progresa cât mai repede. Ziua diagnosticului pentru pacienți să fie transformată dintr-o condamnare într-o boală cronică. Tehnologia și medicina permit acest lucru, însă e de datoria noastră să facem și în România aceste lucruri să devină realitate. Dar am încredere că putem să ajungem la situații concrete pentru pacienții din România”.

LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu