CNSU A DECIS PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ CU 30 DE ZILE, ÎNCEPÂND CU DATA DE 7 FEBRUARIE

Distribuie pe:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, printr-o nouă hotărâre, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 februarie.

Potrivit anexei la HCNSU nr.7/2022, portul măștii de protecție de tip medical sau de tip FFP 2, astfel încât să acopere gura și nasul, rămâne obligatoriu în toate spațiile închise și deschise.

Excepție de la această regulă fac următoarele categorii de persoane:

* copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

* persoanele care sunt singure în birou;

* prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

* reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

* vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

* persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive;

* persoanele cu dizabilități cognitive.

Prin aceeași HCNSU se propune menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat, în condițiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență/ordin al ministrului sănătății.

Totodată, sunt menținute restricțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise.

Astfel, organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, va putea fi realizată doar în intervalul orar 5.00 - 22.00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boală.

În județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, participarea spectatorilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Prin aceeași hotărâre se propune ca activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în spații închise sau deschise să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Se menține regula ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Este păstrată interdicția efectuării transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religi-oase către locurile unde se desfășoară aceste activități.

Totodată, se propune menținerea interdicției desfășurării activităților recreative și sportive în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Participarea la astfel de activități este permisă doar persoanelor vaccinate, testate sau trecute prin boală.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare sau la terasele acestora este permisă până la 50% din capa-citatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00 - 22.00, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la 30% în cazul localităților unde se depășește rata de incidență de 3/1.000 de locuitori. Accesul în cafenele, restaurante,terase este permis doar persoanelor vaccinate, testate sau trecute prin boală.

Se păstrează regulile și în privința cazării în structurile de primire turistice, aceasta fiind permisă doar pentru cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

CNSU a propus și menținerea interzicerii activității în baruri, cluburi și discoteci.

O altă propunere vizează menținerea obligației pentru instituțiile și autoritățile ublice, operatorii economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Nu în ultimul rând, se propune permiterea în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ a activităților didactice și a altor activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății.

În HCNSU nr. 7/2022 este prevăzută și menținerea permisiunii de desfășurare a activităților de prevenire și combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane. (Agerpres)

Lasă un comentariu