EXPLOATAREA LEMNULUI VA FI INTERZISĂ PE TIMP DE NOAPTE, PENTRU A REDUCE TĂIERILE ILEGALE

Distribuie pe:

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că va fi interzisă exploatarea masei lemnoase pe timp de noapte, adică nu se vor mai putea tăia și scoate lemne din pădure la adăpostul întunericului.

“Vom interzice pe timp de noapte exploatarea masei lemnoase din păduri, astfel încât să reducem și mai mult riscul de a avea exploatări ilegale din păduri, în același timp vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toți transportatorii sunt transportatori autorizați”, a declarat ministrul Mediului, luni, într-o conferință de presă, preluată de News.ro

Tánczos Barna a precizat că, în 2021, au fost peste 6,8 milioane de interogări în sistemul Inspectorul Pădurii și aproape 5.000 de apeluri la 112.

“În ceea ce privește exploatarea pădurilor, Inspectorul Pădurii a devenit principalul element care oferă această posibilitate oricărui cetățean să verifice orice transport, în orice oră, în orice loc din țară. În urma acestor verificări care sunt de peste 6,8 milioane la nivel 2021, adică peste 6,8 milioane interogări în sistemul Inspectorul Pădurii, au fost înregistrate aproape 5.000 de apeluri la 112, în urma acestor apeluri s-au verificat transporturile mult mai riguros, s-au verificat camioanele, numărul de înmatriculare și de fiecare dată când s-a constatat o ilegalitate, acele mijloace de transport au fost oprite și s-au întocmit documentele pentru tragerea la răspundere a acestor persoane”, a declarat ministrul Mediului.

Nu SUMAL 2 a dus la majorarea prețurilor masei lemnoase în țara noastră, mai susține ministrul.

“În SUMAL ocol silvic avem peste 15.000 de utilizatori, avem peste 70.000 de persoane care folosesc Sumal 2. Este probabil cel mai mare sistem informatic din țară. Ne oferă informații și cu privire la cantitatea de masă lemnoasă exploatată în România și în timp real.

Trebuie să respingem toate acuzele la adresa SUMAL 2, care spun că SUMAL 2 a condus la majorarea prețurilor din România. Nu SUMAL 2 a majorat prețurile masei lemnoase din România, ci situația din piață, situația internațională. Sunt de acord cu cei care spun că SUMAL 2 a redus considerabil marja de manevră pentru cei care transportau ilegal, și în mod automat lemnul legal probabil că e mai scump, dar legalizarea activității este obiectivul nostru primordial”, a explicat Tánczos Barna.

Foto: depositphotos.com

Lasă un comentariu