NUMAI DNA MAI POATE CLARIFICA JOCURILE MURDARE CU PATRIMONIUL STAȚIUNII DE CERCETĂRI POMICOLE DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Ziarul “Cuvântul liber” este la dispoziția cititorilor cu informații utile din județ și din țară, dar și pentru semnalarea unor aspecte negative la adresa autorităților. De fiecare dată s-a dat curs sesizărilor venite din partea cititorilor, prin documentări în teren. Anul trecut, la sesizarea președintelui unei Asociații de locatari, din vecini, am publicat articolul “O Bombă ecologică” în urma unei documentări pe Strada Pășunii, din municipiul Târgu-Mureș, la sediul Stațiunii de Cercetări Pomicole din Târgu-Mureș. Nu spun fostei, fiindcă în scripte, această unitate mai există, chiar dacă de peste două decenii nu are nici o activitate, doar un sediu abandonat, o bombă ecologică, un focar de infecție pentru locatarii din împrejurimi. A trecut aproape un an și nu s-a luat nicio măsură pentru dezamorsarea acestei bombe. În articol se cerea intervenția Primăriei municipiului Târgu-Mureș, a Ministerului Mediului și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Zilele trecute am fost din nou la fața locului, unde am constatat că situația este neschimbată.

Din nefericire, autoritățile cărora ne-am adresat n-au binevoit să ne trimită un răspuns pe adresa redacției. Am demarat din nou o documentare și am discutat cu ec. Ioan Rusu - fost director la Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș. Domnia sa ne-a declarat că, în ultimii 20 de ani, s-a solicitat de mai multe ori ministerului să i se repartizeze acest sediu. La un moment dat s-a întocmit chiar și un proiect de construire a unui sediu modern pentru toate instituțiile cu profil agricol din județ. A existat și finanțare din partea Ministerului Agriculturii. Dar a intervenit Academia Agricolă și totul s-a anulat. Apoi s-a preconizat amenajarea aici a unei Stații antigrindină. Și această intenție a fost anulată. În schimb s-a închiriat o parte din terenul aferent sediului, iar clădirile au rămas abandonate, degradate, un loc unde rromii din Valea Rece își fac nevoile. Am solicitat și părerea serviciului Patrimoniu din Ministerul Agriculturii. Foarte amabil, șeful serviciului Patrimoniu, ec. Ec Doldar, ne-a declarat că Ministerul Agriculturii nu se poate pronunța, fiindcă în acte Stațiunea de Cercetări Pomicole Târgu-Mureș este în subordinea Academiei Agricole și Silvice, care a predat patrimoniul Agenției Domeniului Statului, dar ADS a refuzat să preia și clădirile.

Se pare că sunt alte interese în joc, cu închirieri de spații, revendicări de terenuri. Având în vedere că din banii publici se achită sume mari de bani, chirii pentru instituțiile statului cu profil agricol, iar în buricul târgului stă abandonat un teren pe care se poate construi un spital, un cămin de bătrâni, o grădiniță, un sediu pentru toate instituțiile agricole din județ, cum are și Direcția Silvică Mureș, semnalăm, din nou, dezinteresul autorităților față de avuția națională. Sunt speranțe că, totuși, DNA va clarifica aspectele legate de patrimoniul Stațiunii Pomicole din Târgu-Mureș.

VASILE BOTA Imaginile foto de la fața locului realizate de IOSIF TRIF

Lasă un comentariu