BARAJUL DE LA RĂSTOLIȚA ARE ACUM SUSȚINERE ȘI ÎN PARLAMENT!

Distribuie pe:

Sunt co-inițiator al proiectului de lege depus în acestă săptămână în Parlamentul României, prin care PSD vine cu o soluție legislativă, care să permită finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița - lucrare începută în urmă cu 33 de ani, finalizată în proporție de peste 90% și care va avea putere instalată de 35,2 MW.

Hidrocentrala de la Răstolița deține în cuva lacului o suprafață împădurită, de asemenea ar fi fost identificate aici specii de animale protejate, punerea în funcțiune putând fi astfel blocată, zona fiind inclusă în “Natura 2000” și în zona ariilor protejate. PSD susține protejarea mediului și găsirea de soluții pentru speciile puse în pericol, dar în egală măsură, România are mare nevoie de creșterea capacității de producție de energie ieftină și “verde”. Proiectul de lege prevede și asigurarea unei zone de protecție între hidrocentrale și restul ariei protejate.

În calitate de bun cunoscător al detaliilor mai puțin vizibile legate de birocrația care a îngreunat evoluția acestui proiect energetic, m-am implicat pentru a veni cu soluții care să permită finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița.

Pentru noi, cei din PSD Mureș, acest baraj reprezintă un lung șir de documentații, discuții, implicare constantă în ultimii ani, reușind să aducem barajul la un stadiu atât de avansat de construcție, încât am putea spune că din acest moment este o rușine națională să nu-l punem în funcțiune.

În 2017 a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, sumele prevăzute fiind atunci chiar bugetate și virate. A urmat un lung șir de măsurători și intabularea proprietății în 17 cărți funciare.

Astăzi am putut să constat la fața locului că Centrala hidroelectrică, cea în care se produce energia - este în stadiu de finalizare, în perioada imediat următoare putând fi funcțională.

În ce privește barajul, primarul comunei Răstolița, dl Marius Lircă, a confirmat că zilele acestea urmează depunerea planurilor parcelare la OCPI, urmată de exproprierea proprietarilor particulari din sumele deja alocate și finalizarea procedurii privind scoaterea terenului din fondul forestier naținal. Dacă lucrurile merg bine, ultimii pași vor fi licitația și defrișarea efectivă a cuvei lacului, pentru umplerea acestuia.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA, președinte PSD - Filiala Mureș

Lasă un comentariu