MINCIUNA, VIRTUTEA ȘI... NAȚIUNEA

Distribuie pe:

*”A trăi în națiune nu va să zică a petrece în cadrul hotarelor ei, ocupându-te de plăcerile tale, de interesele tale, de ambițiunile tale și de gloriile tale, ci cu totul altceva. A-ți da seama de mersul ei istoric, adică de evoluțiunile trecute și de cauzele lor, a-ți da seama de geniul ei... a cunoaște bine manifestările culturale ale epocilor ei mari, a măsura bine forțele manifeste și energia ei potențială, a înțelege inspirațiunile ei, a cunoaște, a respecta și a spori drepturile ei, a cugeta necontenit la digurile de apărare și la răsturnarea obstacolelor productivității ei morale și materiale, iată ce va să zică a trăi în națiune, parte integrantă și determinantă a conștiinței naționale”.

Barbu Ștefănescu Delavrancea (1858-1918), scriitor, orator, avocat, om politic, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea și al arhitectei Henrieta Delavrancea, una din primele arhitecte ale României.

***

*”Cunoscutul om de stat american Benjamin Franklin (1706-1790) era impresionat de buna dispoziție și voioșie care o arăta pe fața lui un muncitor ce lucra pe un șantier din apropierea locuinței sale. Într-o zi l-a întrebat de ce este așa de fericit? Lucrătorul răspunse: “Domnule, sunt sănătos, am cea mai bună soție din lume. Dimineața când plec la lucru, mă petrece până în pragul casei, mă binecuvântează, îmi spune totdeauna adevărul zilei, nu ne mințim niciodată, adevărul între noi este primordial. Când vin seara acasă, o aflu așteptându-mă în prag cu copiii, aflu totul curat, toate la locul lor, nu mă minte cu evenimentele zilei, servim masa fericiți. Adormim seara cu conștiința adevărului față de Dumnezeu și oameni. Cum să nu fiu fericit”?

* * *

*”

Minciuna de patrie se poate considera a fi trădare. De 32 de ani ne luptăm cu cea mai mare minciună națională. Tot timpul ne-au aburit și bătut joc de noi, politicieni mincinoși, inculți, trădători și cozi de topor. Să facă Bunul Dumnezeu ca toți trădătorii neamului românesc să nu aibă liniște și pace în sufletele lor și în casele lor; prea mult suferă poporul nostru creștinesc pentru o falsă adunătură mincinoasă și un pumn de trădători români, care au lăsat țara săracă, pustie, fără speranță, plină doar cu promisiuni deșarte și minciuni care se adeveresc zilnic prin toate canalele de informație. “Rușine tuturor trădătorilor și nu uitați că după faptă vine și răsplata”. “Minciuna, asemenea monștrilor, nu trăiește mult”. “Treziți-vă, români! Capul plecat sabia nu-l taie, dar... nici soarele nu-l vede!”

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu