LUCREȚIA CADAR, PRIMAR DEDA: ÎN ACEASTĂ PRIMĂVARĂ PRIMIM STATUTUL DE STAȚIUNE TURISTICĂ!

Distribuie pe:

- Prin septembrie, anul trecut, când am avut ocazia să ne întâlnim, personal, nu ca acum, pe calea undelor, parte din echipa responsabilă cu înființarea stațiunii turistice Deda ducea ultimele documentații la autoritățile competente. Aș vrea să știu cum au mai evoluat lucrurile de atunci?

- Pot să vă informez că avem aprobarea celor o sută de paturi pentru cazare, prin Ministerul Turismului, condiție sine qua non a acreditării. Aceste paturi sunt cuprinse în 14-15 pensiuni, prinse în strategia noastră de dezvoltare, pentru turism. Odată realizate aceste locații pentru cazare, cu paturile aferente, putem spune că am depășit singurul inconvenient care stătea în calea rezolvării statutului de stațiune turistică, pentru comuna Deda. Am convingerea că, în această primăvară, dacă se vor îndrepta lucrurile și cu pandemia, vom primi acest atât de dorit statut. Am văzut deja, pe PNDR, finanțări posibil de acordat, pe turism și cultură, unde noi putem ușor să ne încadrăm și să accesăm fondurile necesare pentru ca Valea Bistrei să poată deveni o zonă turistică național recunoscută. Noi am făcut deja CT-ul necesar pentru întreaga zonă a Văii Bistrei, chiar dacă nu doar aceasta este zona prevăzută pentru dezvoltarea turistică. Oricum, avem deja solicitări, de la persoane juridice, agenți economici care doresc concesionarea terenurilor în vederea lansării unei adevărate infrastructuri necesare dezvoltării turistice.

Este în studiu și un proiect care să asigure o pârtie de schi, chiar pe terenul de pădure, proprietate a comunei Deda. Avem o mulțime de proiecte și gânduri bune în legătură cu acest subiect. Bunăoară, realizarea canalizării, pe întreaga Vale a Bistrei; avem, tot acolo, o propunere de extindere a rețelei electrice, până la Izvorul Donca, ceea ce presupune, de la zona locuită, de circa 5 kilometri, pe Valea Bistrei, prelungirea cu încă 4 kilometri, căci noi avem acolo cam 9 kilometri de drum, proprietate a comunei, drum care duce până la Izvorul Donca. Sperăm ca, anul acesta, să rezolvăm și chestiunea aceasta, a prelungirii rețelei electrice, până în zona Izvorului Donca. Eu sunt conștientă de faptul că această dezvoltare este mai mult decât necesară și reprezintă un punct sensibil pentru  consătenii mei. Ei au gospodării, cu animale, gospodării care pot produce nu doar hrană, ci și toate cele necesare pentru ca turiștii să poată experimenta, pe deplin, atât bunătățile tradiționale, cu care ne mândrim, cât și frumusețea locurilor. Până când rezolvăm toate acestea, nu stăm cu mâinile în sân și încercăm să vedem cum stă treaba cu organizarea unor manifestații și acțiuni, cu mase mari de oameni, de vizitatori. Chiar săptămâna trecută, am comunicat intenția noastră de a fi parteneri ai ONG-ului care realizează a doua ediție a Maratonului Scaunul Domnului, prilej pentru noi de a ne face mâna, cum se spune, pentru rezolvarea unor probleme logistice atât de necesare unui centru turistic recunoscut pe plan național. Din păcate, această pandemie nenorocită ne-a dat înapoi față de datele din proiectele inițiale și ne poate încă crea probleme. Deși ținem cont de aceste dificultăți, nu uităm nicio clipă necesitatea dezvoltării turistice a acestor minunate zone, cum este Valea Bistrei, Valea Pietrișului, zona Filii, care pot oferi minunate condiții de recreere. Doar frumusețea, ospitalitatea

și hărnicia oamenilor locului întrec majestuosul farmec al naturii acestui colț de lume...

- Din păcate, trebuie să punem capăt discuției noastre, nu înainte de a vă oferi prilejul unui cuvânt de final...

Eu îmi doresc să avem cu toții sănătate, Consiliul local să dea dovadă de înțelepciune și maturitate, venind în întâmpinarea proiectelor inițiate, dar și cu alte propuneri, pentru dezvoltarea comunei noastre, în beneficiul nostru, al tuturora. Sunt 4.500 de locuitori, consăteni de-ai noștri, care ne-au acordat încrederea și pe care nu avem voie să-i dezamăgim. Nu odată, au fost străini care m-au întrebat, văzând cum arată comuna: “Este Deda oraș?” Nu, nu este, dar suntem mândri de cum arată și dorim să dezvoltăm pe mai departe această minune de la poalele Munților Călimani!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu