CÎȚU: SUSȚINEM CU CEA MAI MARE TĂRIE CREȘTEREA PENSIILOR, DACĂ SE POATE ȘI SUNT RESURSE

Distribuie pe:

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, luni, că PSD ar trebui să întrebe Comisia Europeană dacă este posibilă optimizarea Planului Național de Redresare și Reziliență la capitolul pensii, adăugând că liberalii sunt de acord cu creșterea pensiilor dacă sunt resurse la bugetul de stat.

Întrebat în legătură cu răspunsul Comisiei Europene potrivit căruia renegocierea PNRR nu se poate face decât în condiții excepționale și afirmațiile liderului social-democrat Marcel Ciolacu că PSD își dorește optimizarea PNRR la capitolul pensii, Florin Cîțu a spus: “Cel mai simplu să pună întrebarea cu optimizarea (PNRR - n.r.). Deci, fost pusă întrebarea, înțeleg, cu rediscutarea, renegocierea, răspunsul a fost: Nu. O să pună întrebarea cu optimizarea și vedem ce va spune Comisia. Nu are sens să tot discutăm noi aici”.

El a adăugat că PNL susține cu tărie creșterea pensiilor dacă sunt resurse la buget.

Întrebat dacă liberalii sunt de acord cu creșterea pensiilor, pe baza încasărilor statului, din acest an, după cum susține ministrul Finanțelor, Cîțu a răspuns: “Bineînțeles! Dacă se poate face și sunt resurse, din punctul nostru de vedere, susținem cu cea mai mare tărie”.

“Noi vrem să ajutăm și pe cei angajați în sectorul privat, de aceea venim cu aceste măsuri, nu doar pe pensionari sau pe cei din sectorul bugetar. Ci și pe cei din sectorul privat, care plătesc. Să fim foarte atenți, mărirea de pensii sau de salarii din sistemul bugetar vine din taxele pe care le plătesc cei din sectorul privat, de aceea este datoria noastră să îi ajutăm și pe ei”, a adăugat Cîțu. (Agerpres)

ANM: TEMPERATURI MAXIME POZITIVE ÎN MAJORITATEA REGIUNILOR, ÎN URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI; PRECIPITAȚII TEMPORARE APROAPE ZILNIC

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (14 - 27 februarie) va fi, în general, unul cald, cu temperaturi maxime pozitive în aproape toate regiunile, cu o probabilitate de apariție a precipitațiilor temporare aproape în fiecare zi, conform informațiilor publicate, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Banat, media maximelor termice va crește de la 10 grade în prima zi, la 13 grade în cea de-a doua, apoi nu se va modifica semnificativ, pentru ca, din data de 20 februarie și până în 23 februarie, să scadă și să ajungă la 7 - 8 grade. O ușoară încălzire a vremii se va resimți din nou în zilele care vor urma. Media minimelor termice va fi în creștere de la -1 grad în prima dimineață, până la 4 grade în jurul datei de 18 februarie, apoi trendul va fi în general de scădere, iar din data de 24 februarie se va situa din nou sub pragul de îngheț. Temporar, vor fi precipitații aproape în fiecare zi, mai importante în ziua de 17 februarie și, din nou, în jurul datei de 22 februarie.

În Crișana, în primele două zile de prognoză, vremea se va încălzi, astfel că în data de 15 februarie media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 12 grade. Până spre sfârșitul primei săptămâni, temperaturile diurne nu vor mai avea variații importante, apoi vor scădea ușor și treptat, iar în 23 februarie, media lor nu va mai depăși 6-8 grade. Va urma un proces lent de încălzire ușoară. Media minimelor termice va crește de la -2 grade în prima dimineață, până la 3-4 grade în cea din data de 16 februarie. Nu vor mai fi oscilații semnificative în următoarele trei zile, dar din 20 februarie, valorile termice minime vor scădea din nou, iar cea mai rece dimineață va fi cea de 24 februarie, când media lor va coborî sub -4 grade. În ultimele zile, temperaturile nocturne vor crește treptat, iar la final se vor apropia de pragul de îngheț. Vor fi precipitații temporare aproape în fiecare zi, mai importante în zilele de 17, 21 și 22 februarie.

În Transilvania, vremea se va încălzi până spre finalul primei săptămâni de prognoză, când media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 10 grade, iar cea a minimelor va de 1-3 grade. Va urma o răcire treptată, care se va încheia în jurul datei de 23 februarie. În această zi, maximele termice vor atinge, în medie, 4 grade, iar minimele -6 grade. În zilele care vor urma, atât media maximelor, cât și a minimelor de temperatură vor crește spre 7, respectiv -4 grade. După data de 15 februarie vor fi precipitații aproape în fiecare zi.

În Maramureș, până în jurul datei de 18 februarie, vremea se va încălzi treptat, iar media maximelor va ajunge la 8-9 grade, în timp ce minimele vor oscila între 2 și 3 grade. În următoarele aproximativ cinci zile se va răci cu 5-6 grade, după care, până la finalul intervalului de prognoză, se va încălzi din nou, astfel că media maximelor termice va ajunge să depășească 6 grade, iar minimele se vor încadra între -3 și -2 grade. După data de 14 februarie vor fi precipitații aproape în fiecare zi, mai importante în ziua de 17 februarie și în jurul zilei de 21 februarie.

În zona Moldovei, în prima săptămână, vremea se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va ajunge să atingă 10-11 grade, iar minimele 3-4 grade. Va urma o perioadă în care trendul general va fi de scădere, iar cea mai răcoroasă perioadă va fi în jurul datei de 24 februarie, când maximele termice vor fi, în medie, de 4-5 grade, iar minimele de la -4 la -3 grade. Ulterior, se va încălzi ușor și treptat, cu aproximativ 3-4 grade. După data de 16 februarie, temporar, vor fi precipitații aproape în fiecare zi.

În Dobrogea, media maximelor termice va crește de la 5 grade în prima zi, până la 12 -13 grade în data de 19 februarie. În următoarele cinci zile se va răcori, iar media va scădea cu aproximativ 7-8 grade, apoi se va încălzi din nou pentru ca, la finalul intervalului de prognoză, să atingă 7-9 grade. Evoluția minimelor termice va fi relativ asemănătoare, cele mai răcoroase dimineți vor fi cele de la începutul intervalului de prognoză, iar cele mai plăcute termic, în jurul datei de 18 februarie. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere după data de 16 februarie.

În Muntenia, media maximelor termice va fi în creștere până pe data de 19 februarie, când se va situa în jurul valorii de 15 grade, iar a minimelor până în dimineața zilei de 18 februarie, când va atinge 4 - 5 grade. Va urma o răcorire treptată, iar temperaturile maxime vor ajunge să atingă, în medie, 8 grade, în jurul zilei de 24 februarie, în timp ce minimele vor ajunge la -2 grade. În ultimele zile de prognoză, atât maximele, cât și minimele de temperatură vor crește din nou, ușor și treptat. Probabilitatea mai mare de precipitații va fi în jurul datei de 17 februarie, dar și după 20 februarie.

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză, atât media temperaturilor maxime, cât și cea a celor minime va fi, în general, în creștere, până la 14-15 grade, respectiv 4-5 grade. În cea de-a doua săptămână, trendul va fi, în majoritatea zilelor, de scădere, astfel că maximele termice vor atinge o medie de cel puțin 7-8 grade, iar minimele între -3 și -2 grade. Probabilitatea mai mare de precipitații va fi în intervalul 17-23 februarie.

La munte, în tot intervalul de prognoză, media valorilor termice maxime va avea variații, în general, între -4 și 2 grade, iar a minimelor între -9 și -3 grade. Temporar, vor fi precipitații aproape în fiecare zi, mai însemnate cantitativ în jurul datei de 17 februarie și pe 21 februarie. AGERPRES

CÎȚU: AM DAT SOLUȚII CA ECONOMIST; CINE IGNORĂ LECȚIILE DIN 2008 O SĂ FIE RESPONSABIL DE O CRIZĂ MAJORĂ

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, luni, că a prezentat măsurile privind reducerea contribuțiilor și a TVA ca economist, subliniind că acela care “ignoră” lecțiile din 2008 o să fie responsabil pentru “o criză majoră în perioada următoare”.

“Vom vedea ce discutăm în coaliție. V-am dat soluția acolo ca economist. Cine ignoră lecțiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră în perioada următoare. Atunci, țineți minte că a fost crescut TVA-ul, au fost luate alte măsuri și economia s-a recuperat foarte greu. Lecțiile pe care le-am aplicat în 2020 au dus la cea mai rapidă revenire a economiei, așa propun și acum măsuri prin care creștem veniturile tuturor românilor, pentru că vă spun că va fi complicat, eu am văzut tot felul de discuții în spațiul public, pentru PNL să susțină o măsură care va crește veniturile doar în sectorul bugetar. Ideea este să ne gândim la o soluție pentru a crește veniturile tuturor românilor. (...) Dacă vrem să-i ajutăm, aceasta este o soluție - de a reduce contribuțiile. Cealaltă variantă a fost demonstrată deja în 2016, când de la 1 ianuarie a fost scăzut TVA-ul de la 24 la 20%, iar rata inflației a scăzut cu aproximativ patru puncte procentuale. Dacă vrem să ajutăm rata inflației, noi punem pe masă această soluție, o soluție foarte bună și scade imediat rata inflației prin reducere de TVA”, a explicat Cîțu, la Parlament.

El a indicat și sursa de finanțare pentru reducerea TVA și a contribuțiilor. “Avem 14 miliarde de euro gratis de la UE. Mai avem încă vreo 14 din împrumuturi cu 0,15. Toți aceștia sunt pentru investiții. Deja avem acești bani în PNRR, unii gratis, alți la dobândă aproape zero, plus banii din fondurile europene. Resurse la buget sunt. Când am construit bugetul anul trecut, deja aveam simulări pentru a reduce contribuțiile începând cu acest an, până în 2024, pentru că știam deja că vin resursele, deci nu este ceva nou, ceva care nu a fost calculat. A fost luat în calcul și se poate implementa, scopul este de a-i ajuta pe toți românii”, a afirmat Florin Cîțu.

Președintele PNL a arătat că aceste variante vor fi discutate și în coaliția de guvernare, precizând că vrea să vadă și ce propuneri se vor face de la Ministerul Finanțelor. (Agerpres)

DEPLASĂRI DE TRUPE RUSE LA FRONTIERA UCRAINEANĂ: KIEVUL CERE O REUNIUNE DE URGENȚĂ CU RUSIA ȘI ȚĂRILE DIN OSCE

Ucraina a cerut o reuniune urgentă cu Rusia și țările din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), acuzând Moscova că nu oferă informații cu privire la deplasările trupelor sale masate la frontiera ucraineană, aflate în centrul unei grave crize ruso-occidentale, informează luni AFP.

Într-un comunicat publicat duminică seara, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că Rusia a ignorat o cerere a Kievului cu privire la Documentul de la Viena, un text al OSCE care promovează măsuri de transparență între forțele armate ale celor 57 de țări membre ale organizației.

“Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia și cu toate statele membre (ale OSCE) în următoarele 48 de ore, pentru a evoca întărirea și deplasările trupelor ruse de-a lungul frontierei noastre și în Crimeea ocupată”, a anunțat Kuleba. Rusia “trebuie să-și onoreze angajamentele în materie de transparență militară, pentru a reduce tensiunile și a întări securitatea tuturor statelor participante”, a continuat ministrul ucrainean de externe.

Începând din noiembrie, Rusia a comasat peste 100.000 de soldați la frontiera de est a Ucrainei, suscitând o puternică îngrijorare în Occident cu privire la o posibilă nouă operațiune militară împotriva Kievului, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014. Duminică, Washingtonul a reiterat că Rusia ar putea ataca Ucraina “în orice moment”.

Moscova neagă orice intenție agresivă față de Kiev, însă condiționează dezescaladarea de o serie de cereri, printre care oferirea de asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, condiție pe care Occidentul o consideră inacceptabilă.

La sfârșitul săptămânii trecute, tensiunile au crescut și mai mult, numeroase țări occidentale îndemnându-și cetățenii să părăsească Ucraina sau evacuându-și ambasadele.

Cancelarul german Olaf Scholz este așteptat luni la Kiev, apoi marți la Moscova, pentru a continua eforturile diplomatice în vederea dezamorsării crizei, una dintre cele mai grave din Europa de la sfârșitul Războiului Rece. (Agerpres)

Lasă un comentariu