MISIUNE DIFICILĂ A MEDICILOR DIN CADRUL SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TÂRGU-MUREȘ PENTRU SALVAREA MÂINII UNUI COPIL DE 1,7 ANI

Distribuie pe:

O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș -chirurgie plastică, chirurgie pediatrică și ATI pediatrie - coordonată de

dr. Dorin Dorobanțu, șeful Compartimentului Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, au încercat păstrarea segmentelor cvasiamputate - degetele 1,2 și 5 - de la mâna dreaptă a unui copil de 1,7 luni.

Copilul a fost sedat și transportat la UPU SMURD cu elicopterul, din zona Zau de Câmpie, în data de 14.02.2022, în jurul orei 14.20, acesta având mâna dreaptă prinsă într-o mașină de tocat.

În cadrul UPU SMURD, echipa medicală, coordonată de dr. Bogdan VANGHELIE, a efectuat extragerea mâinii din aparat.

Ulterior, copilul a fost supus unei intervenții chirurgicale de aproximativ 4 ore și 30 de minute, fiindu-i efectuate următoarele proceduri: toaleta chirurgicală a plăgilor, osteosinteza fracturilor, tenorafia (repararea tendoanelor) și venorafia (repararea venelor) și acoperirea defectelor cu lambouri locale, medicii reușind să păstreze 3 degete din 5 după ce au fost scoase din mașina de tocat.

Din cauza gravității traumtismului și a mecanismului, a fost necesară amputația degetelor 3 și 4.

Specialiștii estimează că pe viitor va mai avea loc o intervenție chirurgicală, decizie ce va fi luată în funcție de evoluția viabilității locale a tegumentelor.

Echipa operatorie a fost formată din dr. Georgeta CIF, medic specialist Chirurgie plastică, dr. Radu PRIȘCĂ, medic specialist Chirurgie pediatrică, dr. Marius PETRIȘOR, medic specialist ATI, dr. Călin ȘUTA, medic rezident Chirurgie plastică.

Biroul de presă

Lasă un comentariu