CALEIDOSCOP

Distribuie pe:

Iubirea este cartea de vizită a fiecărui om! Poți să ai toată avuția lumii, dacă duci lipsă de iubire, atunci le ai degeaba! Omul nu poate iubi fără să ofere!

Iubirea înseamnă să te dăruiești în mare măsură aproapelui tău când este în nevoi și să te dăruiești lui Dumnezeu cu totul!

(Sursa: Mănăstirea Prislop)

ȘTIAȚI CĂ...

1. Oricât de greu ar putea fi de crezut, locul de origine al lalelelor se află... în munții Himalaya.

2. Lalelele fac parte din aceeași familie de plante din care fac parte și crinii, iar una dintre rudele lor este... ceapa.

3. Turcii au fost primii care au adus lalelele din Himalaya și au început să le cultive ca plante ornamentale. Lucru care s-a petrecut în urmă cu aproximativ 1.000 de ani.

4. De altfel, cuvântul tulipă (sinonimul pentru lalea și unul dintre cele mai răspândite cuvinte din lume) își are originea în cuvântul ,,turban”. Mai exact, în persanul “dulband”, din care se trage cuvântul “tülbent” (turban), care a condus apoi la denumirea botanică “tulipa gesneriana”.

5. Lalelele au fost aduse în Europa din Turcia, la mijlocul secolului al XVI-lea. În 1593, Carolus Clusius, unul dintre cei mai reputați botaniști din Europa, a înființat în Leiden (Olanda) o grădină botanică vestită, printre ale cărei atracții se numărau și lalele aduse de la curtea sultanului Soleyman Magnificul.

6. Lalelele sunt cele care se fac “vinovate” de prima mare criză economică europeană: aduse în Olanda de către același Carolus Clusius, lalelele s-au adaptat atât de bine la clima de aici și au fost atât de îndrăgite, încât, în scurt timp, au început să fie cultivate pe tot cuprinsul țării. Și astfel, în anul 1635, avea să se declanșeze “nebunia lalelelor” - o perioadă în care nu numai că prețurile unor tipuri de lalele ajunseseră astronomice, dar oamenii le și cumpărau la aceste prețuri, crezând că fac o afacere bună. Laleaua din imagine (Semper Augustus), de pildă, este considerată cea mai scumpă lalea din toate timpurile: un singur bulb a fost cumpărat în schimbul unui teren de 49.000 mp. În luna februarie a anului 1637, prețurile s-au prăbușit, declanșându-se astfel prima criză economică a vremurilor moderne (cam la fel cum s-a întâmplat în zilele noastre cu piața imobiliară).

7. Există peste 3.000 de varietăți de lalele. Cele mai răspândite sunt lalelele de culoare roșie.

8. “Laleaua neagră” este, de fapt, de culoare roșie. Roșu închis, e drept (iar numele după care este cunoscută este “regina nopții”).

9. Lalelele sunt comestibile: în funcție de soi, gustul petalelor variază de la un gust asemănător gustului de fasole, la gustul salatei. Motiv pentru care, în timpul crizei alimentare din cel de-Al Doilea Război Mondial, lalelele au constituit o sursă de hrană pentru mulți olandezi. Astăzi, lalelele sunt folosite la aperitive și în unele salate. Și, pentru cei interesați: există chiar și un vin din lalele.

DIN ALE MELE ZICERI ZICĂTOARE

* Mă bucur să constat că oamenii răi pot fi și buni și mă întristez atunci când cei buni devin răi.

* M-am născut în țara în care de mic copil am învățat să plugăresc doinind și să mor surâzând.

* Atunci când nu-i convine ce-i spun, neprietenul meu se preface că n-are nici ochi să vadă, nici urechi să audă și nici minte să priceapă.

* Sunt tot mai mulți acei oameni care declară că adoră trecutul, că urăsc prezentul și că se tem de viitor. Uneori suntem copleșiți de acele aduceri aminte de care n-am mai vrea să ne readucem aminte.

IOAN VULCAN AGNITEANUL

MAXIME CELEBRE

Dragostea e asemeni febrei; nu le putem stăpâni pe nici una și nici nu putem limita durata sau intensitatea lor. (La Rochefocauld)

Important este să nu te oprești din a-ți pune întrebări. (Albert Einstein)

Trăiește ca și cum ai muri mâine. Învață ca și cum ai trăi veșnic. (Mahatma Gandhi)

Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar și când se părea că nu mai este nicio speranță. (Dale Carnegie)

Prefer să încerc ceva greu și să nu reușesc, decât să încerc să nu fac nimic și să reușesc. (Robert Schuller)

BANCURI * BANCURI

La o masă, într-un bar, stătea un nene care dădea pe gât pahar după pahar. De fiecare dată când termina un pahar, se uita în buzunarul cămășii.

Intrigat, barmanul îl întreabă:

- De ce vă tot uitați în buzunarul cămășii după fiecare pahar?

- Am acolo o poză cu nevastă-mea. Când mi se pare frumoasă, mă duc acasă!

***

Un tip se duce la Centrul Militar să primească carnetul de rezervist, cu toate că era încă foarte tânăr și Al Doilea Război Mondial era încă în toi. Ofițerul îl privește mirat și îl întreabă ce s-a întâmplat cu el. Acesta îi povestește, bâlbâindu-se vizibil:

- Eram în ofensivă cu compania. Împușcam la inamici că nu ne săturam. Deodată vine spre noi un avion inamic.

- Și...?

- Avionul se apropie de sol și... ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta cu mitraliera în noi, în câteva raiduri aeriene...

-E înfiorător. Ce s-a întâmplat apoi?

- Compania a fost secerată complet. Am rămas doar eu singur.

- Și ce-ai făcut?

- Am început să alerg în zig-zag. Avionul după mine: ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta...Dar nu m-a nimerit.

- Bine, dar apoi ce s-a întâmplat?

- Vine din nou avionul. Pilotul și-a pus gând rău cu mine și vroia să mă curețe. Vine din nou spre mine, în picaj. Eu alergam. Avionul ta-ta-ta-ta, apoi i se termină gloanțele. Nu se dă bătut. Se apropie de sol și când ajunge deasupra mea, deschide hubloul și ,,jap!”, mă pălește în cap cu cheia franceză. Așa am devenit bâlbâit.

Lasă un comentariu