ROMÂNUL NU E NĂSCUT POET...

Distribuie pe:

... ci amator de suplimente alimentare, probabil o obsesie a vremurilor datorate comuniștilor, când se gândea mai mult dacă are ce băga în gură și cum se poate încălzi sau cum poate face o baie decentă. Înainte de a merge la medic, românul se... doftoricește. După indicațiile televizorului, din paginile publicitare ale ziarelor. A zis TV-ul că vezi de mii de ori mai bine, țop de la farmacie după suplimentul alimentar, a zis că ai parte de multă iubire, prostata se tratează cu aiureli, toate cu eticheta suplimente alimentare. Până la medic te mănâncă sfinții, a.k.a. industria farma de aproape nimicuri!

Paradoxal, chestiile aproape inutile numite suplimente alimentare se bucură de o protecție din partea autorităților sau a instituțiilor care supervizează publicitatea, căci dacă nu spui că suplimentul luat pe gură nu tratează absolut nici o boală ești acoperit și în legalitate. Dacă minți și spui că tratează ceva boală existentă pe planetă, suplimentul luat oral și digerat nefiind medicament omologat și în studii clinice, ești bun de plată. În rest, o imensă piață gri de nimicuri, aruncate ca momeală românilor și promovate și prin cadourile lăsate de reprezentanți medicilor și farmaciștilor. Aceste două categorii de absolvenți cu mulți ani de tocit în UMF și-au uitat meseria, devenind agenți comerciali care prescriu și recomandă aiurelile care le aduc cadourile sau sponsorizarea la cursuri în țări foarte exotice (știți și voi ce înseamnă asta), din partea intereselor big pharma.

Într-o reclamă TV, un grup de cunoscuți și rude oferă sfaturi privind tratamente cu urzici și nu numai, pe care eroul nostru le respinge dârz, pentru că în secolul XXI nu mai e vorba de sfaturi și de leacuri băbești, ci de nemaipomenitele descoperiri ale științei alimentare, așa numitele suplimente alimentare. Care nu se vând la magazinul de alimente, cum ar fi normal, ci la farmaciști, fără pic de rețetă. Desigur, de către inși care au învățat cam degeaba atâția ani, pentru a vinde ceva ce nu e medicament și nu face în general decât, cel mult, ameliorează niște probleme. Un supliment alimentar poate fi promovat întotdeauna cu termeni de genul îmbunătățește, pentru o viață mai bună, pentru imunitate, pentru un somn odihnitor, pentru mai multă dragoste, care sunt termeni generaliști și care nu te pot duce în pușcărie. Mai ales când și precizezi: citește cu atenție prospectul!

Cândva, vitamina D se putea lua stând la soare, C din citrice, alte vitamine din legume. În epoca modernă nu mai este timp de prostii și mers la piață, o pastilă e magică, nu contează că escrocii vă recomandă să luați suplimentul alimentar magic în... cure, care vă oferă o supradoză de anumit element chimic sau vitamină și probabil abia atunci veți merge la medic. Care medic s-ar putea să fie și el în sistem și să vă prescrie aceleași suplimente alimentare. Mereu și mereu, într-un magic cerc vicios.

ALEX. DANDEA

Lasă un comentariu