OBICEIURI CARE GRĂBESC ÎMBĂTRÂNIREA

Distribuie pe:

Cu toții ne-am dori să ne menținem tineri cât mai mult posibil, dar anii își spun cuvântul orice am face. Totuși, după mai multe studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii au obiceiuri nesănătoase care grăbesc îmbătrânirea, făcându-și rău singuri.

Iată care sunt obiceiurile nocive pe care le putem controla doar cu puțină voință, atingându-ne astfel scopul de a rămâne cât mai mult, dacă nu neapărart tineri, măcar sănătoși cât mai mult timp.

Fumatul - Fumatul usucă pielea, iar astfel ridurile apar mai ușor și mai repede. Fumatul determină o culoare neuniformă a tenului, umflături sub ochi, subțierea buzelor și riduri în jurul gurii. Nu în ultimul rând, tutunul conține circa 4.000 de substanțe chimice, iar nicotina îngustează vasele de sânge.

Resentimentele - În opinia oamenilor de știință, sănătatea psihică este la fel de importantă, iar emoțiile negative puternice care persistă pot provoca anxietate și chiar depresie, stări care accelerează procesul de îmbătrânire. Atunci când un om este fericit sau măcar bine-dispus, se vede după cum radiază, dar același lucru se întâmplă și când vine vorba de supărare, efectul fiind opus.

Deshidratarea - Dacă nu consumați suficiente lichide, pielea își pierde elasticitatea, devine uscată, iar pe termen lung apar ridurile. Dacă aveți o predispoziție spre ten uscat, este important să vă hidratați pielea cu creme. Ați observat, probabil, că persoanele cu ten gras tind să aibă mai puține riduri.

Lipsa relaxării - Este foarte dificil să punem pauză și să ne relaxăm inclusiv psihic, nu doar fizic. Oamenii muncesc foarte mult, încercând să realizeze cât mai multe lucruri în cât mai puțin timp. Totuși, după perioade lungi în care corpul este foarte solicitat, acesta îmbătrânește prematur. Stresul cronic afectează celulele corpului, iar acestea vor fi distruse mai repede. Diverse studii au demonstrat că persoanele foarte stresate tind să trăiască cu circa trei ani mai puțin.

Mesele copioase - Atunci când continuați să mâncați deși stomacul s-a umplut, acesta se mărește și apasă pe organele din jur. Dacă se întâmplă în mod frecvent, puteți avea probleme de digestie, iar stomacul își modifică dimensiunea în timp și veți avea nevoie de tot mai multă mâncare pentru a vă simți sătui, ceea ce poate determina probleme de greutate.

Sedentarismul - Cu toții știm că sportul este sănătos, dar numeroase studii au demonstrat că forța musculară are legătură directă cu îmbătrânirea. Când masa musculară crește prin antrenamente de forță, vi se întăresc și creierul, inima, oasele, ceea ce vă va face să vă simțiți mai energici. De asemenea, întărirea mușchilor determină arderea rapidă a caloriilor, deoarece metabolismul se menține activ.

Machiajul - Cosmeticele conțin numeroase substanțe chimice care pot îmbătrâni prematur tenul, iar cea mai mare greșeală este să nu vă demachiați înainte de culcare. Fața nu mai respiră deoarece porii sunt înfundați, colagenul din piele se deteriorează și apar ridurile.

Lipsa somnului - Un somn de cel puțin șapte ore pe noapte face minuni pentru corpul și pielea noastră. Celulele îmbătrânesc mai repede atunci când nu ne odihnim suficient în mod repetat.

Probleme intime - O viață sexuală satisfăcătoare are efecte benefice asupra organismului, deci indirect și asupra îmbătrânirii. Atingerea orgasmului crește stima de sine, reduce anxietatea și depresia și determină eliberarea hormonului fericirii.

Într-un studiu care a durat zece ani, s-a descoperit că bărbații care aveau două orgasme pe săptămână păreau mai tineri cu 1,6 ani și aveau un risc mai mic de a muri din cauza insuficienței cardiace.

Protejarea insuficientă a ochilor - Este esențial să purtați ochelari de soare pe timpul zilei, când radiațiile sunt puternice, pentru a preveni ridurile din jurul ochilor. Pielea este foarte sensibilă în această zonă și este indicat să folosiți cremă pentru a menține pielea hidratată.

Postura greșită - Este foarte greu să ne menținem întotdeauna o postură dreaptă și corectă, mai ales dacă locul de muncă implică multe ore de stat la birou. O postură incorectă slăbește structura coloanei vertebrale și provoacă afecțiuni precum artrita.

Consumul excesiv de alcool - Alcoolul deshidratează, pielea nu mai este la fel de fermă și elastică și apar ridurile. Desigur, se aplică în cazul în care alcoolul este consumat în exces în mod frecvent. Un pahar cu vin poate avea efecte benefice asupra sănătății, pe când al doilea poate dăuna. Mai mult, o cantitate mare de alcool scade și calitatea somnului.

Cafeaua în exces - Consumul excesiv de cafea poate afecta hormonul DHEA, care luptă împotriva inflamațiilor și al cărui nivel oricum scade pe măsură ce îmbătrânim.

Ignorarea protecției solare - Mulți oameni folosesc protecție solară doar când merg la mare, dar razele soarelui ajung pe pielea noastră zilnic, iar dacă nu ne dăm cu cremă de soare ne putem alege cu pete maronii și cu riduri.

Față de pernă necorespunzătoare - Fața de pernă poate cauza riduri premature, dar și accelerarea căderii părului. Cele mai potrivite fețe de pernă sunt cele din mătase, deoarece sunt foarte netede și veți observa că nu vă veți trezi niciodată cu urme pe față dimineața, așa cum se întâmplă în cazul celor din bumbac. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu