LUDUȘUL DE POVESTE

Distribuie pe:

- A fost odată: Topitoria de cânepă, Filatura, Remiza CFR, Autobaza ITA, F.C.M.A.C., Baza de recepție a cerealelor, C.L.F.-ul, Fabrica de prefabricate din beton, Lotul 306 al TCM Mureș, Complexul de creștere a porcilor de la Gheja, Carmangeria, Ferma legumicolă, Îngrășătoria, Serele, Fabrica de lapte praf, Stația de betoane, Abatorul, Stadionul, Cinematograful, Coop UNIREA, Târgul de animale, CAP-ul lui Fanea, Ferma sericicolă, CAP Roșiori, Liceul nr.1, Gara mică, Școala generală Gheja, ILEFOR-ul, Restaurantul CARPAȚI, BIG-ul, Magazinul sătesc Gheja, Restaurantul MUREȘUL, Restaurantul STADION, Barul lui BOBI din Parc, Uniunea lui Nemeș, Rampa cu depozitele CFR-ului, Gospodăriile anexe, Secția de bolțari, IREM-ul, PECO-ul, Fabrica de sticlă, Școala generală nr.1, Liceul nr.2, Hotelul, PTTR-ul, Cabana SALCÂMUL, Bufetul gării, La Creața, CAP Gheja, Autogara, Stațiunea experimentală, Centrul de combatere, ORACA, Fabrica de pâine, Podul de fier (auto) de peste Mureș, Stația de captare, Gara Mare, Digul Mureșului la Luduș și la Gheja, Magazinul sătesc Roșiori, Școala generală nr. 2, Piața de zi, Cofetăria din Centru și de la BIG, Casa pionierilor, Clubul muncitoresc, Banca agricolă, CEC-ul, Agenția CFR, Bazar-ul, Termocentrala...

- Termocentrala de la Iernut?

- Nu, cea de la Fabrica de zahăr!

- Fabrica de zahăr? Ce fabrică? Era așa ceva la Luduș?

- Da, avea termocentrală proprie!

Interlocutorul meu era născut la 11 iunie 2004 și asculta cu mare atenție “basmul” care inventaria Ludușul, dinaintea venirii lui pe lume. Nu aveam pretenția să mă creadă, pentru că generația lui și a celor născuți după 1990 trăiau vremurile moderne la intensitate maximă și nu mai aveau timp să înțeleagă poveștile unor “nostalgici”. Au dreptate, chiar dacă recursul la memorie este, uneori, deranjant. Era inutil să-i mai spun de miile de apartamente, de rețeaua stradală, de canalizare, de Podul nou de beton, de toate construcțiile ridicate de cei de la TCM, “pe Câmpie”: Grajdurile de la Ulieș, de la Miheșul de Câmpie, de la Tăureni, de la Șăulia și Văleni, Complexul de creștere a porcilor de la Pogăceaua, cel de la Cuci (BEBIF-ul), grajduri la Sălcud, Iernut, Cipău, Papiu Ilarian, Chimitelnic, Fermele IAS-ului Zau de Câmpie, de la Chețani și Zau, CAP-urile de la Gâmbuț, Botez, Nandra, Ranta, Lechința de Mureș, Ațintiș, Fabrica de zahăr de la Lechința de Bistrița, Secția ILEFOR de la Chețani, lucrările de îndiguire și schimbare a cursului râului Mureș, Crescătoria de pui de la Bogata, școlile noi de la...

Da, ar fi un pomelnic imens doar cu ce au construit cei de la Lotul 306 Luduș, pentru care am toată prețuirea și admirația. Să-mi fie iertată înșiruirea aleatorie sau omisiunile voite ori accidentale! Oricum, nu contează pentru viitorime și pentru cea ce se va petrece de acum înainte în orașul Luduș și nu numai.

Nu voi nega niciodată faptul că am avut și bune și rele, dar că povara unor lipsuri ne-a călit și mă tem să nu se repete istoria. Acest popor a decontat mereu notele de plată ale încăpățânării de a exista și din acest motiv trebuie făcută o trecere în revistă a dezastrului ce s-a abătut asupra noastră.

La ora la care scriu aceste rânduri vin vești sumbre dinspre răsărit. Rusia face manevre militare la granița Ucrainei, iar soldații americani vin, în sfârșit, ca să-i bată pe ruși. Unde e armata română? Încă nu se știe, dar vom afla după ce pleacă americanii. E o armată de profesioniști, bine plătiți. Doar cârcotașii spun că soldații plătiți sunt “mercenari”. Când Petre Roman a tăiat tancurile ne-am bucurat, iar de când “flăcăii” nu mai fac armată ne apără “cel de sus”.

Tânărul meu interlocutor, după ce își ia carnetul de șofer, categoria B, va pleca din țară, dar nu înainte ca să afle că povestea nu se termină aici. Pe lunga listă de mai sus se scrie încet și sigur: Fabrica de zahăr Luduș. Oare poate cineva opri dispariția ei? Calculează cineva ce dezastru economic și social va urma?

Cu permisiunea domniilor voastre, vom reveni cu amănunte pentru fiecare obiectiv din povestea aceasta, dispărut definitiv.

A consemnat

IOAN ASTALUS

Lasă un comentariu