STROE: CÎȚU A REALIZAT O EVALUARE PRIVIND NUMIREA LIBERALILOR ÎN MINISTERE; 10-15% - ÎN PROCEDURĂ DE SELECȚIE

Distribuie pe:

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionut Stroe, a declarat, luni, că președintele partidului, Florin Cîțu, a făcut o evaluare a numirii liberalilor în funcțiile de secretar de stat, majoritatea ocupând deja funcțiile, și a adăugat că 10-15% dintre cei propuși urmează să fie numiți.

“Președintele Florin Cîțu a realizat această evaluare privind numirea liberalilor în cadrul fiecărui minister în parte. Vă pot confirma faptul că majoritatea celor propuși de PNL au fost numiți deja în aceste funcții, urmând ca restul de 10-15 procente să parcurgă același proces și să primească numirea”, a spus Stroe, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

Liberalul a arătat că 80-90% dintre propunerile PNL au fost validate și că restul vor fi numiți în viitorul apropiat.

“Există o procedură prin care acești oameni, înainte de a fi numiți în funcții publice, sunt selectați pe baza unor criterii, sunt evaluați din punct de vedere al integrității. Probabil că într-o săptămână - două, toți cei care au fost propuși vor fi și validați”, a explicat Stroe.

BERLINUL ANUNȚĂ O DISCUȚIE TELEFONICĂ SCHOLZ-PUTIN DESPRE CRIZA UCRAINEANĂ, IERI DUPĂ-AMIAZĂ

Cancelarul german Olaf Scholz a avut luni o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la criza ucraineană, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, transmit AFP și Reuters.

Olaf Scholz “a discutat din nou prin telefon cu președintele rus la sfârșitul după-amiezii de ieri, ceea ce este strâns legat și convenit cu președintele francez” Emmanuel Macron, a indicat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit într-un briefing de presă la Berlin.

Hebestreit a mai afirmat că intensificarea conflictului între Rusia și Ucraina a condus la “o situație extrem de periculoasă”.

În ce privește impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, acestea vor fi aplicate în cazul unor noi încălcări teritoriale în Ucraina, a adăugat purtător de cuvânt, precizând că partenerii occidentali vor decide ce anume constituie încălcări teritoriale.

Potrivit unei alte știri difuzate de Reuters, miniștrii de externe ai celor trei state baltice - Estonia, Letonia și Lituania - vor vizita împreună Ucraina în această săptămână, în semn de solidaritate cu această țară.

Cei trei miniștri se vor afla în Ucraina de miercuri până vineri, a anunțat pe Twitter șeful diplomației letone, Edgars Rinkevics.

UN OBUZ LANSAT DE PE TERITORIUL UCRAINEI A DISTRUS UN POST DE FRONTIERĂ RUS

Un obuz lansat de pe teritoriul Ucrainei a distrus luni un post de frontieră din regiunea rusă Rostov fără a face victime, a acuzat serviciul de securitate din Rusia (FSB), pe fondul ciocnirilor dintre Kiev și separatiștii proruși din Est, relatează AFP și Reuters.

“La 21 februarie, la ora 9.50 (6.50 GMT), un obuz de tip neidentificat lansat de pe teritoriul Ucrainei a distrus complet postul de frontieră din regiunea Rostov, la o distanță de circa 150 de metri de granița ruso-ucraineană”, a transmis FSB, citat de agențiile ruse de presă.

Bombardamentele sporadice peste linia de demarcație dintre forțele guvernului ucrainean și separatiștii pro-ruși din estul țării s-au intensificat începând de joi. (Agerpres)

CHINA SANCȚIONEAZĂ CONCERNELE AMERICANE LOCKHEED ȘI RAYTHEON PENTRU VÂNZAREA DE ARME CĂTRE TAIWAN

China a plasat sub sancțiuni concernele americane Lockheed Martin Corp și Raytheon Technologies Corp în urma vânzărilor de arme către Taiwan, transmite luni Reuters.

Sancțiunile sunt contramăsuri împotriva celor două concerne în urma vânzării de arme în valoare de 100 milioane de dolari, la 7 februarie, care “a subminat interesele de securitate ale Chinei, a subminat în mod serios relațiile China-SUA și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin, într-un briefing de presă.

China consideră Taiwanul parte a teritoriului său, deși insula are un guvern independent din 1949.

“În acord cu prevederile relevante din legea chineză privind sancțiunile împotriva unor entități străine, guvernul chinez a decis să adopte contramăsuri la încălcările comise de Raytheon Technologies și Lockheed Martin”, a spus Wang.

“Ambele sunt producători militari care au participat de multă vreme la vânzările de arme americane către regiunea Taiwan a Chinei”, a continuat el.

Nu au fost date alte detalii cu privire la aceste sancțiuni.

Aceasta este prima dată când companii sunt supuse sancțiunilor în baza noii legi adoptate de Beijing anul trecut ca răspuns la sancțiunile americane împotriva unor companii chineze.

China a mai anunțat totuși sancțiuni în cel puțin două rânduri împotriva Lockheed și Raytheon, în 2019 și 2020, însă nu a detaliat în ce au constat acestea.

Agerpres

NATO REITEREAZĂ SPRIJINUL PENTRU UCRAINA ÎN FAȚA UNEI AGRESIUNI DIN PARTEA RUSIEI

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reiterat sâmbătă sprijinul alianței pentru Ucraina, pe fondul indiciilor că Rusia plănuiește o invazie, informează dpa.

Stoltenberg, care participă la Conferința de securitate de la München, a răspuns, de asemenea, apelului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru mai multă onestitate în chestiunea dacă țara sa poate adera la NATO, în declarații pentru postul german ARD despre actuala situația de securitate.

“Ajutăm Ucraina să își consolideze capacitatea de apărare. Oferim instruire, echipamente și astfel ajutăm la integrarea euro-atlantică”, a spus Stoltenberg.

El a adăugat că aderarea Ucrainei la NATO este posibilă, dar este, în cele din urmă, decizia celor 30 de aliați.

Stoltenberg a spus că în prezent este vorba mai puțin despre aderarea Ucrainei la NATO cât “dacă acceptăm că o mare putere precum Rusia încearcă să dicteze unei alte țări, prin forță, ce poate și ce nu poate face”.

“Toate semnele indică faptul că Rusia plănuiește un atac la scară largă asupra Ucrainei'“ a mai declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a confirmat că pe teren se înregistrează o consolidare militară a forțelor ruse. “Nu se retrage nicio trupă, așa cum spune Rusia, ci se adaugă noi trupe”.

El a mai spus că există indicii că Rusia se pregătește să creeze un pretext pentru un atac. În pofida amenințării unei escaladări, Stoltenberg a reiterat angajamentul alianței pentru o soluție politică.

(Agerpres)

UE A TRIMIS ECHIPAMENT MEDICAL DE URGENȚĂ ÎN UCRAINA

Uniunea Europeană a trimis echipament medical de urgență în Ucraina la solicitarea Kievului în contextul escaladării crizei cu Rusia, a informat sâmbătă Comisia Europeană, transmite Reuters.

Cererea a fost formulată de Ucraina marți, pe fondul temerilor în creștere legate de o invazie iminentă din partea Rusiei.

Deocamdată, ajutoarele de urgență provin din Franța, România, Slovenia, Irlanda și Austria, a precizat Comisia.

Franța a trimis un spital de campanie, medicamente și sute de corturi, pături, saci de dormit.

Asistență suplimentară, inclusiv echipamente medicale și generatoare electrice, a fost furnizată de celelalte țări.

În zilele următoare sunt așteptate și alte ajutoare.

“În urma unei cereri a guvernului Ucrainei pentru asistență de urgență din cauza amenințării de continuare a escaladării, Comisia Europeană coordonează livrarea de provizii esențiale în sprijinul populației civile”, a indicat executivul UE într-un comunicat. (Agerpres)

Lasă un comentariu