COVID-19 - DE LA DUREREA DE CAP, LA AVC ȘI PÂNĂ LA PARALIZIE. RISC MAI MARE LA REINFECTARE

Distribuie pe:

“Pe măsură ce timpul trece, simptomatologia devine din ce în ce mai diversă. Învățăm, o dată cu boala și cu bolnavii, așa încât în ultimele luni am văzut mai mulți pacienți care au simptomatologie psihiatrică foarte severă și severă în relația cu faza prelungită post-COVID. De asemenea, tulburări cognitive, probleme de memorie de lungă durată, posibil în relație și cu o infecție mai gravă inițială, în care, uneori este foarte greu să distingi efectele suferinței cerebrale legate de hipoxie, de oxigenul scăzut, de efectele care apar în relație cu persistența simptomatologiei de tip long-COVID.

În spital, vedem în special pacienți în faza acută. De obicei, ne întâlnim cu accidente vasculare în contextul infecției COVID, aceasta este o altă latură a infecției, în special în faza acută a bolii. Acestea se întâlnesc chiar și la pacienți tineri care nu aveau factori de risc importanți pentru boala vasculară.

Ce e foarte interesant este că nu sunt (n.r. simptomele neurologice) neapărat legate de severitatea evenimentului acut. Se trece bine prin faza inițială, după care dau ceva minor, câteva zile, ce nu necesită spitalizare, iar ulterior dezvoltă o simptomatologie legată de sistemul nervos care este foarte greu de distins, sunt multe simptome, sunt foarte dificil de spus când se vor remite. Uneori pot dura luni întregi, uneori pot schimba starea de sănătate a persoanei respective, fără niciun fel de revenire la situația anterioară.

Reinfecția nu înseamnă că este la fel de ușoară. Uneori, mulți spun că “am avut deja o infecție cu SARS-CoV-2, nu a fost mare lucru” și tind să nu mai fie la fel de atenți pentru că au trecut o dată prin boală și cred că fie imunitatea este pe viață, fie că, chiar dacă o iau din nou, nu este o boală grea. Și asta nu se întâmplă întotdeauna. Uneori, la următoarea reinfectare apar efecte mai grave, efecte în sistemul nervos central care rămân persistente, cum sunt cele legate de gust și miros sau de cefalee persistentă sau stare de oboseală cronică ce este foarte frecventă și foarte greu de combătut. La fel, evenimentele legate de răspunsul imun al organismului pot fi neașteptate la următoarea infecție și putem avea evenimente de tip vascular, deși prima dată ele nu au fost prezente. Riscul de afecțiuni neurologice poate fi mai mare în cazul persoanelor reinfectate. Nu este o regulă, dar nu înseamnă ca următoarea infecție să decurgă la fel de ușor.”

(Interviu acordat pentru rohealthreview.ro - https://bit.ly/3gDP49a; sursa și foto -https://www.facebook.com/ROVaccinare)

Dr. IOANA MÎNDRUȚĂ, medic primar neurolog, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” din București

Lasă un comentariu