CUI SE ADRESEAZĂ PACIENȚII CU SIMPTOME POSTCOVID

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat de Asociația din Grijă Pentru Client, prin programul “Empatie sau indiferență?”, aflăm că multe persoane care au fost infectate se plâng de afecțiunile postCovid, care le influențează sănătatea fizică și mintală pe termen lung.

Potrivit ziare.com.ro, studiul arată că, după vindecarea de Covid-19, 57% dintre români se confruntă cu oboseală cronică. Urmează problemele neurologice și căderea părului, întâlnite la 36 - 37% dintre respondenți.

De asemenea, cel puțin 1 din 5 pacienți s-a plâns de afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, precum și de dureri musculare.

Alarmant este că pe lângă sechelele fizice, peste 45% dintre persoane au recunoscut că au rămas cu probleme de anxietate, depresie, frică sau insomnii, însă doar 8%, mai exact 17 persoane, au cerut consiliere psihologică și (sau) își administrează un tratament în acest sens.

Îngrijorător este și faptul că doar 19% din pacienți declară că medicul de familie le-a dat o recomandare fermă și o trimitere pentru o evaluare postCovid, 1 din 4 pacienți a menționat că una dintre sursele de informare e medicul specialist, iar peste 60% din persoanele chestionate spun că doar au citit informații pe rețelele sociale.

Aproape 40% din respondenți nu au făcut nicio investigație, deși prezintă una sau mai multe simptome “long Covid”, iar 9 din 10 pacienți cred că este absolut necesară o informare mult mai bună și din surse credibile.

*

Studiul a fost efectuat în luna ianuarie 2022, pe un eșantion de 220 de pacienți care prezintă afecțiuni postCovid.

În momentul trecerii prin boală, doar 1 din 5 persoane chestionate a fost vaccinată cu o singură doză sau cu doză completă, mai mult de jumătate nu erau vaccinate și 30% au fost infectate cu virusul Sars-CoV-2 înainte ca vaccinul să fie disponibil.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu