FURTUNA FRANKLIN: VÂNTURI PUTERNICE ȘI INUNDAȚII ÎN MAREA BRITANIE; ZECI DE MII DE PERSOANE FĂRĂ ELECTRICITATE ÎN IRLANDA

Distribuie pe:

Furtuna Franklin a generat evacuări ale populației în anumite zone din Marea Britanie, precum și întreruperi ale traficului la ore de vârf din cauza vânturilor puternice și a inundațiilor, iar peste 30.000 de locuințe și sedii ale unor companii din Irlanda au rămas fără electricitate, informează luni DPA. Un cod galben de vreme severă ce a fost emis pentru Anglia, Țara Galilor și sud-vestul Scoției va rămâne în vigoare până la ora locală 13.00 (15.00 GMT), iar codul portocaliu din Irlanda de Nord a expirat la ora locală 7.00.

Vânturi deosebit de puternice au atins viteze maximale în timpul orelor de vârf ale traficului, a anunțat Greg Dewhurst, meteorolog-șef la Met Office, potrivit căruia aceste vânturi vor scădea în intensitate după ora prânzului.

Ploile abundente care s-au abătut asupra Angliei și Irlandei de Nord se vor îndrepta spre sud-est, a adăugat meteorologul britanic.

Cea mai mare viteză a vânturilor generate de furtuna Franklin a fost de 140 de kilometri pe oră și a fost înregistrată în orașul Needles din Isle of Wight duminică seară, în timp ce în regiunile muntoase din Țara Galilor vânturile au atins viteze de până la 127 de kilometri pe oră.

Compania feroviară National Rail a anunțat anularea celor mai multe curse de pe rutele sale principale, în contextul în care programul său de operare a fost redus pentru ziua de luni, transporturile alternative nu sunt disponibile și alte întreruperi suplimentare ale traficului sunt așteptate.

Inundații majore produse în comitatul Yorkshire au blocat numeroase linii feroviare și au dus la închiderea gării Rotherham Central din South Yorkshire până marți.

La rândul ei, compania feroviară TransPennine Express și-a anunțat clienții prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter că din cauza unei inundații din Mexborough, trenurile nu mai pot să circule între Doncaster, Meadowhall și Sheffield și că toate liniile feroviare sunt blocate.

În capitala Marii Britanii, Londra, unde vânturile au atins viteza de 64 de kilometri pe oră, serviciile de transport feroviar oferite de compania London Overground au fost anulate sau reduse.

Mii de locuințe din Marea Britanie sunt în continuare private de electricitate din cauza furtunii Eunice, iar sosirea furtunii Franklin complică și mai mult operațiunile de restabilire a alimentării cu energie electrică.

Agențiile de mediu au emis sute de alerte pentru inundații în Marea Britanie, inclusiv două alerte “severe” pentru regiuni în care precipitațiile abundente ar putea să genereze “un pericol pentru viața” locuitorilor din comunitățile situate de-a lungul râului Mersey din zona metropolitană a orașului Manchester.

Aceste avertismente au fost emise după ce duminică, valuri uriașe s-au abătut asupra regiunilor costiere, mai multe locuințe au fost distruse de vânturi puternice și serviciile de intervenție au montat dispozitive de protecție împotriva inundațiilor de-a lungul unor râuri care au ieșit din matcă.

Valuri impresionante au fost înregistrate în proximitatea farului din Newhaven, în West Quay, precum și în comitatul East Sussex și în Bridgend, în Țara Galilor.

Râul Don a ieșit din matcă în Sprotbrough din Doncaster duminică seară, iar Poliția locală i-a avertizat pe rezidenți să nu se apropie de malurile acestui râu, al cărui nivel a crescut foarte repede.

Săptămâna trecută, Marea Britanie s-a confruntat pentru prima dată cu trei furtuni într-un interval de o săptămână, Dudley, Eunice și Franklin, după implementarea în 2015 a unui sistem național de alocare a unor nume pentru furtunile care se abat asupra teritoriului său.

În Irlanda, aproape 30.000 de locuințe și sedii ale unor companii au rămas fără electricitate după ce furtuna Franklin a afectat această insulă, weekendul trecut. Ca și în cazul Marii Britanii, Franklin este cea de-a treia furtună care s-a abătut asupra Irlandei în ultimele zile, în condițiile în care această țară nu și-a revenit încă de pe urma dezastrelor provocate recent de furtunile Dudley și Eunice.

Codurile portocalii de vreme severă pentru nordul și nord-vestul țării au expirat luni dimineață, a anunțat Met Eireann (Biroul de meteorologie din Irlanda, n.r.), care i-a avertizat însă pe locuitorii irlandezi că vânturile pot genera în continuare rafale deosebit de puternice în cursul acestei dimineți.

Potrivit meteorologilor irlandezi, vânturile au atins viteza de 130 de kilometri pe oră în comitatul Galway Donegal. Electricity Supply Group (ESB) a confirmat luni dimineață că peste 29.000 dintre clienții săi au rămas fără electricitate din cauza furtunii Franklin.

Un cod galben de vreme severă va rămâne în vigoare pentru întreg teritoriul irlandez până luni seară. Deirdre Lowe, care lucrează pentru Met Eireann, a anunțat că ninsori și lapoviță ar putea să se producă în Irlanda în zilele următoare. (Agerpres)

Lasă un comentariu