MĂRUL - ALIMENT ȘI MEDICAMENT

Distribuie pe:

Mărul este izvor de sănătate, frumusețe trupească și sufletească, aliment și medicament.

Valoarea alimentară este dată de conținutul ridicat în substanțe, care susțin metabolismul energetic - zaharuri simple (fructoză, dextroză, levuloză) în procente de 7-17%, care sunt ușor asimilabile. Prin conținutul de apă (80-90%) contribuie la hidratarea organismului. Celuloza, substanțele tanante, pectice din măr, dau consistență bolului alimentar, ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Conținutul în săruri minerale identificate: (Ca, Fe, P, Na etc.) alături de acizii organici, biotine, ajută la alcalinizarea sângelui, îngroșat, influențează buna funcționare a glandelor cu secreție internă. Numeroasele vitamine ce le conține (C, B1, B2, B6, A etc.) substanțele pectice ajută la buna funcționare a respirației celulare. Toate acestea catalizează transformările biochimice ale glucidelor, lipidelor, proteinelor, formarea normală a țesuturilor, scheletului, a tuturor organelor.

Complexa compoziție a mărului îl face ca, alături de valoarea alimentară, să aibă și valoare terapeutică, deosebit de valoroasă, asupra organismului uman, dirijându-i creșterea, dezvoltarea, menținându-i sănătatea.

Mărul poate fi considerat adevărată uzină de sănătate. Ne menține sănătatea, ne prelungește viața.

Dintre multiplele efecte tămăduitoare amintim: ameliorează astenia fizică și intelectuală, oboseala, surmenajul. Împiedică demineralizarea organismului. Ameliorează stările reumatismale, evită guta prin stimularea eliminării acizilor urici. Reglează diareea și constipația. Previne stările febrile, afecțiunile bronhice, insomnia, calmează nervozitatea, reglează hipertensiunea arterială. Scade colesterolul, reduce zahărul din sânge - ameliorează diabetul. Ameliorează obezitatea (fiind recomandat în curele de slăbire), afecțiunile renale, ateroscleroza, calmează tusea, ameliorează stările gripale, stimulează funcțiile crierului și multe altele.

Mărul se utilizează și pentru vindecarea afecțiunilor externe: răni, plăgi, râie etc.

În cosmetică se folosește pentru tonificarea țesuturilor, reglarea glandelor sebacee, eliminarea ridurilor, a cearcănelor, pentru menținerea prospețimii pielii etc.

Cele relatate și multe alte beneficii aduse omului de măr ne determină să vă îndemnăm a consuma mai multe mere.

Trebuie să consumăm mere care au crescut sau dezvoltat în zona în care ne-am născut, trăim.

Se știe că toate organismele vii: plantele, animalele, inclusiv omul, cresc și se dezvoltă sub directa influență a radiațiilor cosmice și energiilor telurice. În fruct sunt înglobate, concentrate, înmagazinate aceste energii. Componentele radiațiilor solare, intensitatea lor, ca și a celor telurice sunt diferite de la poli la ecuator, de la munte la mare, de la deal la șes. Organismul uman poate primi elemente de viață de la organismele vegetale, cu precădere, cele ce s-au format și crescut sub influența energiilor din aceeași zonă - consecință a legității biologice a legăturilor și influențelor reciproce a organismelor dintr-o anumită microagrobiocenoză.

Merele produse în zona noastră alături de multitudinea principiilor vitale, care ne sunt necesare, sunt mai sănătoase, cu mai puține reziduri de pesticice, mai gustoase, mai savuroase ca suratele lor, aduse din alte țări. Deși poate nu sunt așa de aspectuoase.

Paralel cu merele proaspete putem consuma suc natural de mere, care conține toți principii nutritivi și terapeutici ai mărului. În zonă se produc asemenea sucuri, de exemplu la SC Heliantus Prod SRL - Reghin.

Considerăm imperios necesar, ca acest elixir al vieții, mărul, care se oferă elevilor, să fie aprovizionat exclusiv din zona în care s-au născut, cresc și studiază. În incinta școlilor să

se pună la dispoziția elevilor suc de mere natural, fără conservanți, de care dispunem în cantități nelimitate și nu așa-zise sucuri (Coca-Cola, Fanta, Pepsi etc.) fabricate artificial - produse chimice.

Am relatat aceste câteva caracteristici a mirificului fruct mărul pentru a vă determina să reflectați și să vă aplecați spre această ispită sănătoasă, din grădinile Edenului, create pentru sănătatea trupului și bucuria sufletului. Creatorul a ales mărul, ca cel mai important și sfânt fruct, pentru a verifica calitățile și virtuțile umane ale lui Adam.

“Un măr pe zi ține doctorul departe.”

“Două mere pe zi scoate doctorul din casă.” - proverbe.

Mărul este aliment, medicament, izvor de sănătate și frumusețe trupească și sufletească.

Dr. ing. MIHAI TOMȘA, Societatea Horticultorilor din România, Filiala Mureș

Lasă un comentariu