COVID-19 - ATENȚIE LA SUBVARIANTA BA.2!

Distribuie pe:

Deși tot mai mulți români se gândesc la relaxarea restricțiilor, medicii trag semnale de alarmă din cauza creșterii numărului de pacienți de la ATI. Un motiv de îngrijorare îl reprezintă subvarianta Omicron, BA.2, despre care oamenii de știință nu cunosc, deocamdată, foarte multe detalii, deși OMS avertizează statele cu privire la riscul pe care îl prezintă.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului “Marius Nasta”, a transmis informații de ultimă oră cu privire la impactul infectărilor cu subvarianta BA.2. Din păcate, numărul pacienților de la ATI crește îngrijorător de repede, iar o parte dintre acestea sunt cauzate de subvarianta Omicron mai periculoasă, respectiv BA.2. Medicul le aduce la cunoștință românilor îngrijorările pe care organizațiile de sănătate le au cu privire la această tulpină.

Potrivit medicului Beatrice Mahler, România se confruntă deja cu o creștere a cazurilor generate de această nouă variantă, descoperindu-se că este ușor transmisibilă: “Cu toții ne dorim să depășim acest moment de pandemie și să renunțăm la mască, însă în acest moment, OMS atrage atenția asupra noii variante care circulă și în România și, din păcate, numărul de cazuri care apar cu această variantă este în creștere. Creșterea este accelerată. Știm că este intens transmisibilă”.

Din păcate, în urma secvențierilor efectuate, s-a constatat că subvarianta BA.2 prezintă mai multe mutații care ajută virusul să pătrundă în corp fără a fi detectat de anticorpii pe care cetățenii i-au dobândit în urma vaccinării sau a trecerii prin boală.

Cu toate acestea, dr. Beatrice Mahler susține că studiile demonstrează eficiența anticorpilor dezvoltați în organism în fața formelor severe, indiferent de tulpina cu care ne infectăm: “Este o variantă care are mutații suplimentare în zona în care îi permite virusului să pătrundă în corp și aceste mutații fac totodată ca virusul să se ascundă de anticorpii pe care-i avem formați ca urmare a trecerii prin boală cu alte variante sau ca urmare a vaccinării”.

Potrivit dr. Mahler (sursa - playtech.ro), “vaccinurile și trecerea prin boală produc o imunitate care protejează de forme severe. Cel puțin astea sunt datele pe care le știm până în acest moment”.

Transmiterea - subliniază dr. Mahler - se face pe cale aeriană, ceea ce înseamnă că gradul de contagiozitate este crescut. Ea susține că această variantă nu trebuie să creeze îngrijorare în rândul cetățenilor, însă în mod cert, persoanele aflate în categoriile de risc (imunitate scăzută, boli asociate etc.) trebuie să aibă un nivel sporit de atenție și prevenție.

Întrebată dacă subvarianta menționată poate fi comparată cu tulpina Delta, răspunzătoare pentru valul patru al pandemiei, Beatrice Mahler a dezvăluit că există studii care au analizat asemănările mutațiilor apărute în ambele cazuri, însă nu există informații concrete în acest sens.

De menționat că Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid-19, a declarat săptămâna trecută că subvarianta BA.2, care este mai contagioasă decât versiunea dominantă BA.1 în prezent, va deveni probabil mai comună, notează cnbc.com.

“BA.2 este mai transmisibil decât BA.1, așa că ne așteptăm să vedem că BA.2 se răspândește în întreaga lume”, a spus Van Kerkhove în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri transmise în direct pe platformele de socializare ale OMS.

OMS monitorizează BA.2 pentru a vedea dacă subvarianta cauzează o creștere a noilor infecții în țările care au înregistrat o creștere rapidă și apoi o scădere bruscă a cazurilor de omicron, a spus ea.

Van Kerkhove a subliniat că nu există nicio indicație privind o diferență în severitatea infecțiilor cauzate de oricare dintre subvariante, precuzând însă că cercetările sunt în desfășurare. Omicron, în general, nu îmbolnăvește oamenii ca variantele Alfa și Delta, deși se răspândește mai repede.

Cercetătorii din Danemarca au descoperit că BA.2 este de aproximativ 1,5 ori mai transmisibil decât BA.1 și este mai capabil să infecteze persoanele care nu sunt vaccinate.

Van Kerkhove a mai spus că vaccinurile rămân foarte eficiente în prevenirea formelor severe ale bolii și a deceselor, deși nu previn toate infecțiile. Ea a cerut oamenilor să se vaccineze și să poarte măști în interior.

Dr. Abdi Mahamud, managerul de incidente Covid al OMS, a spus că nu este clar dacă BA.2 poate reinfecta persoanele care au avut anterior BA.1.

Acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra a cât de mult se poate răspândi virusul. Un studiu din Marea Britanie a constatat că două treimi dintre persoanele care s-au infectat cu omicron au avut Covid înainte, notează sursa citată. În urma unui studiu recent efectuat, experții japonezi sunt de părere că OMS ar trebui să declare BA.2 drept “variantă de îngrijorare”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu