A FOST ELABORAT PLANUL DE DEZVOLTARE AL JUDEȚULUI MUREȘ PENTRU PERIOADA 2021-2027

Distribuie pe:

Acest document va servi ca material de bază pentru dezvoltarea generală a județului Mureș în perioada următoare, stabilind direcțiile pe care trebuie să se încadreze investițiile planificate, definind obiectivele pe termen mediu și lung ale județului.

Strategia de dezvoltare a județului Mureș 2021-2027 la elaborarea liniilor de dezvoltare ia în considerare, printre altele, aspecte economice, sociale, culturale, de mediu, educaționale, de sănătate, de digitalizare, de transport și mobilitate, de cercetare și inovare.

Strategia a fost elaborată cu implicarea activă a actorilor economici, sociali și societății locale cu putere de influență și de influențare.

Pregătirea planului de dezvoltare a început cu o analiză a situației actuale, după care au fost înființate nouă grupuri mari de dialog, formate din persoane active din diferite sectoare ale societății:

- asistență socială;

- culturală, patrimoniu și turism;

- sănătate;

- tehnologia informației;

- protecția mediului;

- agricol;

- economic;

- mobilitate,

- educație, tineret și sport.

Locuitorii județului și-au putut exprima opiniile și sugestiile prin completarea unui chestionar pe un site dedicat numai pentru centralizarea părerilor. Răspunsurile lor au oferit o bună indicație a direcției în care ar trebui să se dezvolte județul Mureș. “Bineînțeles, a trebuit să punem aceste nevoi în acord cu legislația în vigoare, pentru că trebuie să respectăm întotdeauna litera legii, dar și cu proiectele lansate de Uniunea Europeană. România va primi 30,4 miliarde de euro în perioada următoare în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Aceasta este o oportunitate de finanțare suplimentară, care se va desfășura în paralel cu programele obișnuite ale UE. Aceste oportunități trebuie să le folosim în avantajul nostru”, a declarat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Pentru perioada 2021-2027, județul Mureș a identificat 4 domenii strategice majore care pot conduce la dezvoltarea generală a județului, la creșterea atractivității și la îmbunătățirea calității vieții prin dezvoltarea economică, socială, infrastructurală și turistică durabilă, bazată pe cunoaștere și inovare.

1. Un județ verde. Această categorie include sursele de energie regenerabilă, creșterea eficienței energetice a imobilelor, îmbunătățirea gestionării deșeurilor, administrarea zonelor protejate, construirea de rețele de apă și canalizare și finalizarea celor deja începute. Aceasta include, de asemenea, extinderea zonelor verzi, amenajarea peisagistică și producția de energie alternativă: de exemplu, parcuri solare.

2. Un județ digital și inovativ. Această categorie include cercetarea, dezvoltarea și inovarea, iar județul Mureș dorește să aplice pentru construirea unui Centru de Inovare, precum și pentru dezvoltarea unei platforme de administrare digitală pentru instituțiile din subordinea noastră.

3. Un județ cu infrastructură și servicii dezvoltate. Acestea sunt două domenii majore ale administrației județene care au nevoie de o dezvoltare constantă. Printre acestea se numără construcția de centuri ocolitoare, modernizarea drumurilor locale și județene, construcția nodului multimodal și a parcului logistic și dezvoltarea aeroportului. În domeniul serviciilor, dezvoltarea educației, a sănătății și a incluziunii sociale sunt importante. În acest domeniu, județul Mureș poate și trebuie să mobilizeze fonduri pentru renovarea clădirilor spitalicești și pentru construirea de noi spitale, precum și pentru dezvoltarea școlilor, îmbunătățirea sistemului de asistență socială și sprijinirea instituțiilor culturale.

4. Județ dezvoltat economic. Această categorie include tot ceea ce contribuie la bunăstarea locuitorilor și a turiștilor. Îmbunătățirea transportului public, renovarea clădirilor istorice, lansarea de programe de înființare, sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii, promovarea și dezvoltarea destinațiilor turistice. De exemplu, construcția de linii de cale ferată ușoară, pârtii de schi, piste de biciclete și centre de wellness.

Pentru dezvoltarea județului Mureș în cadrul Planului Strategic 2021-2027, au fost primite 701 propuneri de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 6,1 miliarde de euro.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Mureș

Lasă un comentariu