INIȚIATIVĂ CETĂȚENEASCĂ EUROPEANĂ PRIVIND INTRODUCEREA TAXEI PE BĂUTURILE ALCOOLICE

Distribuie pe:

Sub genericul “Taxa pe alcool salvează vieți”, reprezentanții OMS/Europa au organizat, ieri, la Vilnius (Lituania) un simpozion având ca obiect strângerea de semnături pentru lansarea unei inițiative regionale privind introducerea taxei pe băuturile alcoolice.

Organizatorii reamintesc faptul că alcoolul este clasificat drept cancerigen de grupa 1, alături de tutun, azbest și radiații și este cunoscut că provoacă multe boli netransmisibile (BNT). Cu toate acestea, în Regiunea Europeană a OMS, alcoolul este mult mai puțin reglementat decât tutunul sau orice altă substanță psihoactivă.

Pentru a prezenta noi dovezi cu privire la modul în care statele membre ar putea optimiza politicile de stabilire a prețurilor la băuturile alcoolice, OMS/Europa lansează inițiativa cetățenească privind taxa pe alcool. Ideea principală a acestui demers este de a promova o cotă minimă de impozitare în prețurile acestor băuturi - o măsură care este deja în vigoare pentru piața tutunului și care s-a dovedit a fi eficientă în reducerea ratelor de deces și de boli.

Inițiativa cetățenească avută în vedere subliniază că aplicarea/majorarea taxei pe alcool va aduce beneficii importante sănătății oamenilor și economiei din regiune.

În cadrul simpozionului au fost prezentate noi date privind impactul consumului de alcool:

* un studiu OMS care arată câte vieți ar putea fi salvate, în Europa, prin introducerea unui impozit de minim 15% în prețurile de vânzare cu amănuntul al băuturilor alcoolice și prin asigurarea faptului că aceeași cantitate de alcool pur costă la fel, indiferent de tipul de băutură;

* o cercetare realizată prin proiectul internațional “Evaluarea impactului politicilor de control al alcoolului asupra morbidității și mortalității în Lituania și alte state baltice”, finanțat de Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolismul din Statele Unite ale Americii pentru a investiga efectele alcoolului și impactul acestora asupra mortalității.

La simpozion au participat reprezentanți la nivel înalt din statele membre ale OMS/Europa, Comisiei Europene și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Contrar unor studii anterioare, potrivit cărora consumul moderat de alcool reduce riscul de boli cardiovasculare, cercetătorii au ajuns la concluzia că băuturile alcoolice, consumate chiar în cantități foarte mici, nu prezintă nici un beneficiu pentru sănătate și nu prelungesc viața. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu