EXPOZIȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN ITALIA: “VIAȚA, OAMENII ȘI DIVERSITATEA PORTULUI POPULAR DIN VENEȚIA TRANSILVANIEI”

Distribuie pe:

Asociația Culturală “Ioan Cavaler de Pușcariu” împreună cu Institutul Cultural Român din Veneția organizează expoziția “Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei”, informează rotalianul.com, publicație online a românilor din Italia.

Expoziția, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, 26 februarie, prezintă costume populare din satul Veneția de Jos, județul Brașov, și fotografii din viața satului. Localitatea este atestată documentar cu acest nume încă de la 1235, fiind astfel unul din satele cu cea mai veche atestare din Țara Făgărașului.

Localnicii din Veneția Transilvaniei sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice și destul de puțin cunoscute publicului larg, detaliază publicația citată. “Pe lângă exponate vestimentare, în cadrul expoziției pot fi admirate și o serie de fotografii din viața satului realizate în cadrul a două proiecte de documentare etnografică a portului popular: «Acasă la Origini»- La Blouse Roumaine, prin fotograful Dinu Constantin, și Etnotique, prin fotograf Ileana Rădulescu și cercetător Alexandra Negrilă”.

Institutul Cultural Român din Veneția, instituție publică a cărei misiune este printre altele și promovarea și reprezentarea culturii românești în străinătate, a răspuns cu promptitudine și bucurie cererii “venețienilor transilvăneni” și i-a sprijinit prin asigurarea unui spațiu expozițional, traducerea panourilor în limba italiană, dar și cazarea voluntarilor care au contribuit la realizarea expoziției.

Asociația culturală “Ioan Cavaler de Pușcariu” dorește să sprijine și să promoveze dezvoltarea culturală, turistică, religioasă, socială, economică, etnografică și folclorică a localității Veneția de Jos, în principal, și a regiunii din care aceasta face parte, respectiv Țara Făgărașului.

Expoziția poate fi vizitată până la 1 martie 2022, de luni până duminică, la Palazzo Correr, în incinta Institutului Cultural Român din Veneția, menționează sursa citată. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu