ASISTENȚĂ MEDICALĂ MOBILĂ PENTRU ZONELE RURALE

Distribuie pe:

Ieri a fost una din puținele situații în care am votat în unanimitate o lege, cea a asistenței medicale mobile. Se creează astfel cadrul legal prin care sistemul medical poate acoperi mai bine zona rurală, unde, din păcate, asistența medicală de specialitate este deficitară de mult timp.

Noul concept de asistență medicală mobilă oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai des întâlnite afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate populației aflate în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate. Toate acestea, prin intermediul așa-numitelor caravane cu unități medicale mobile, care vor ajunge la sate.

Era o nevoie imperativă de această lege, pentru că la țară locuiesc aproape jumătate dintre români, iar mortalitatea pricinuită de afecțiuni nedepistate la timp e mai mare aici cu 14,2% decât în mediul urban.

Important de precizat este că, în baza legii pe care am votat-o ieri, asistența medicală mobilă se oferă și celor care nu sunt înscriși la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.

Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui României. Ea va putea fi, însă, aplicată abia după ce vor fi elaborate și normele de aplicare de către specialiștii din Ministerul Sănătății. Fiecare primar va ști atunci ce trebuie să facă, în mod concret, pentru ca toți locuitorii să beneficieze de asistența medicală la care au dreptul.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA, președinte interimar PSD Mureș

Lasă un comentariu