TEATRUL, SUFERINȚA ȘI... GUVERNANȚII

Distribuie pe:

* “Politica guvernanților este de a apăra onoarea țării, drepturile și integritatea teritorială. Nu prin finețe, nu prin diplomație plină de întortocheli țările cele mici își pot apăra interesele, ci prin un limbagiu (vocabular) clar, prin o politică leală, prin explicațiuni sincere și nicidecum pârâturi politice și minciuni. Guvernanții să nu facă o politică empirică, nici platonică, ci cu sânge rece și demnitate să lămurim lucrurile. Domnilor guvernanți! Să uităm, acum, când țara este încercată, de persoanele noastre, care sunt atât de mici față de nevoile mari ale țării. Să ne arătăm demni de părinții noștri, care au știut a-și apăra patria în timpuri mult mai grele. Guvernul, Camera, Senatul, Țara să fie unite cu desăvârșire într-un singur gând și voință spre binele patriei și poporului nostru”.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), ministru de Interne, Externe, Plenipotențiar, istoric, orator, scriitor

***

* “Înțelesul suferinței și realitatea iubirii lui Dumnezeu se pot descoperi dacă ajungem să realizăm că iubirea, ca esență a ființei, este o comunicare în tăcere. Adâncimea, totalitatea și supremul iubirii nu le dă cuvântul, ci tăcerea. Marile acte ale ființei, primele și ultimele adevăruri și lucruri ale ei sunt acte ale tăcerii. Prin urmare, trebuie să învățăm că tăcerea lui Dumnezeu față de suferința umană nu este absență, ci iubire, compasiune și lucrare în tăcere”. (Suferința omului și iubirea lui Dumnezeu).

Remete George (1954-), preot, profesor universitar, scriitor, membru la Academiei Române

***

* “La 8 decembrie 1881, pe Ringul din Viena s-a iscat un foc groaznic. A ars un teatru vesel, împreună cu cei patru sute de oameni care râdeau înăuntru. Pe acest loc, într-o amintire a acestui groaznic prăpăd, s-a ridicat o bisericuță care dăinuiește și azi”.

“Câte suflete de creștini nu ard azi în fața emisiunilor de prost gust la tv. sau la diverse spectacole. Ce bine ar fi dacă peste tot s-ar construi câte o bisericuță a întoarcerii la Hristos, la demnitate, la sentimentul rușinii, la credință, respect inter-uman”. “Ar fi foarte multe bisericuțe, dar și mai multă pace, liniște, dragoste, care să ne ferească de ispitele ce distrug atâtea și atâtea familii și chiar societăți întregi” (n.a.).

P.S. “De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de aș avea și darul proorociei și toate tainele le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată”. (I Corinteni 13, 1-8).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu