GUVERN: AUTORITĂȚILE LOCALE VOR FACE HĂRȚI DE ZGOMOT ȘI PLANURI DE ACȚIUNE

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege referitor la zgomotul ambiental în localități, care transpune mai multe documente europene referitoare la efectele zgomotului produs de traficul aerian, feroviar și rutier asupra oamenilor.

Proiectul a fost propus de Ministerul Mediului si pornește de la o directivă europeană prin care “s-au introdus metode de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului (pentru evaluarea riscului apariției disconfortului pe timp de zi și a tulburării somnului pe timp de noapte, din cauza expunerii la zgomot) pentru 3 tipuri de surse de zgomot: trafic aerian, feroviar și rutier”.

Conform comunicatului transmis de minister, o altă noutate este introducerea metodei de evaluare a efectelor zgomotului produs de traficul rutier asupra riscului apariției cardiopatiei ischemice.

Autoritățile publice care administrează aglomerări de populație și operatorii economici care administrează infrastructuri aeroportuare, rutiere și feroviare vor fi obligați să aplice noile metode prevăzute în lege.

În plus, pe lista aglomerărilor existente în vechea lege, mai sunt introduse patru noi orașe (Vaslui, Drobeta - Turnu Severin, Piatra Neamț și Râmnicu Vâlcea) care înregistrează o populație mai mare de 100.000 de locuitori și pentru care se introduce obligația realizării hărților strategice de zgomot și a planurilor de acțiune.

Totodată, ministerul precizează că, având în vedere că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se vor achiziționa stații fixe de monitorizare a zgomotului, prin noua lege se introduc anumite responsabilități pentru autoritățile menționate explicit.

Aplicarea noii legi nu conduce la înființarea de instituții sau organisme noi și nici la modificarea structurii instituțiilor existente, mai precizează Ministerul Mediului, citat de News.ro

Proiectul va merge la Parlament, pentru dezbatere și vot, iar apoi va fi trimis la președintele României pentru promulgare și intrarea în vigoare.

Foto: Pexels.com

Lasă un comentariu